Аз възпитавам детето

  • 1 0
  • (Rated 5 Stars)
  •  15-1-2019
  •  206

Автор:Лоранс Перну
Издателство:Наука и изкуство
Страници:397
Корици:меки
Година:1985
Броя:1
ISBN: Тегло (гр.): Формат: 165 / 235 Състояние: Добро
Аз възпитавам детето / Лоранс Перну

Второ издание.

Кой познава вашите деца по-добре от самите вас? Кой по-добре може да знае какво им е необходимо и как да им го поднесе? Кой може до такава степен да познава специфичните условия на живота ви. вашето поведение и характер, характера на вашето дете, неговото здравословно състояние, а и всичко, което изпълва всекидневието?

Възпитаването винаги е било деликатна задача. И днес тя не е по-малко деликатна, отколкото вчера. Тя изисква сърце, интуиция, умение. Вие притежавате тези качества или ще ги придобиете. Малко по малко те ще се развият заедно с нарастващата нужда » от тях, при условие че сте внимателни.

С доверие към себе си вие ще намерите решенията на възникващите въпроси. Те ще бъдат различни в зависимост от възрастта. Важното е да се научите да познавате добре вашето дете, за да можете, когато настъпи моментът, да действувате така, както е полезно.

****
юли, 1979.
МИЛА ЧИТАТЕЛКО, МИЛИ ЧИТАТЕЛЮ,

Има неща, за който е лесно да се пише, и други, за които човек би предпочел:а говори. Много пъти ми се е искало да превърна в диалог с вас, бащата и зайката, този дълъг монолог от 390 страници относно вашето дете. Тъкмо това iu се искаше да ви го кажа, а не да го напиша.

Вие ще затънете в хиляди материални грижи, които ще ви отнемат много -време, защото ще бъдат нови за вас, ако имате първо дете.

Но щом новороденото бъде добре настанено у дома и заеме мястото си във вашия живот, а движенията ви станат привични и вие се научите да къпете бебето, да му давате биберона, да слушате без тревога плача му, да виждате без мъчителен страх, че температурата му се покачва, ще трябва без задръжки да се радвате на детето си.

Необходимо ли е да се напомня, че трябва да се радваме на децата си? Аз смятам, че е необходимо. Срещала съм много родители, които отглеждат прилежно децата си, винаги са погълнати от някаква грижа за тях, но никога нямат време да им се радват.

Майчинството и бащинството включват понятието за дълг. А за някои дългът мъчно се свързва с идеята да седнеш край детето си, да го послушаш, да му изпееш песничка или да разгърнеш с него книжка. Да се радваш на детето си означава, доколкото е възможно да избягваш dûs му казваш "зает съм", когато то поиска да отидете при него. Често за вас няма да бъде трудно да отложите това, което ви пречи да бъдете с детето. Да се радвате на детето, това значи_. да си позволите удоволствието да се разходите с него, да се порадвате на някаква песничка, заедно да откриете книга, музей, страна.

Това означава също да се откажете от мисълта, че родителите винаги трябва да карат децата си да вършат нещо полезно: след училище — да си приготвят домашните, след домашните — да подреждат стаята. Играта или смехът с тях не е загубено време. Радостта от близостта с вашето дете означава и хиляди други неща. Вие ще съумеете да ги откриете.

Чувам ви да казвате: "Какво е детето, ако не безсънни нощи, грижи, работа, често тичане, за да го заведеш в яслата, тичане, за да го прибереш. Кога ще ти остане време да му се радваш? Ами домакинството? Кой ще приготвя храната?"

Какво значение има Малко прах в дома, малко безредие и по-прости Ястия, ако в замяна на това ще имате време за разходка или за десетина минути съвместна почивка. Като бъдете ç детето си, вие малко по малко ще го опознаете, то ще се чувствува щастливо и вие чрез'него.

Годините ще се изнижат по-бързо, отколкото си мислите. Не бива един ден да съжалявате, че сте позволили да мине край вас детството и радостта, която то може дави донесе.

ЛОРАНС ПЕРНУ

Забележка: Здраво книжно тяло, без забележки в текста. Липсва предната корица.
О1. Аз-възпитавам-детето
Категория › За родители

Допълнителни снмики

Все още няма коментари...

Info! За съжаление само регистрираните потребители могат да публикуват коментари.Моля, влезте или се регистрирайте.