Жития на светиите

  • 1 0
  • (Rated 5 Stars)
  •  10-1-2019
  •  43

ПРОДАДЕНА

Автор:Колектив
Издателство:Синодално издателство
Страници:671
Корици:твърди
Година:1991
Броя:1
ISBN: Тегло (гр.): Формат: 150/215/45 Състояние: Мн. добро
Жития на светиите

ПРЕДГОВОР
Св. апостол Павел в посланието си до евреите 11 глава изброява някои велики дела на старозаветни праведници, угодили на Бога чрез силната си вяра, и завършва: "И всички тия, макар и да бяха засвидетелствани чрез вярата, не получиха обещаното, защото Бог предвиде за нас нещо по-добро, та без нас да не постигнат съвършенство" (стр. 39, 40).

Господ Иисус Христос също изказа похвала на стотника от Капернаум за неговата силна вяра, на жената, болна,от кръвотечение и на други. А Св. апостол Яков казва: "Както тялото без дух е мъртво, тъй и вярата без дела е мъртва" (Яков 2:26). Господ иска от нас не само вяра, а и дела на милосърдие, на чистота, на себеотрицание, на жертвеност.

Светите апостоли, а след тях неизброимо множество християни, се проявили по различен начин като усърдни Христови следовници. Нали Св. апостол Павел пише до коринтяните: "Всеки си има своя дарба от Бога, един — тъй, други—инак"(1 Кор.7:7), и в края на 12 гл. казва, че едни са апостоли, други учители, други чудотворци и т. н.

Ето за някои от тези Божии угодници (имената на всички са известни само на Бога) са съставени жития, в които се описва техният живот и с какво предимно те са се отличили.

Апостолите например проповядвали Евангелието на Царството Божие и повечето от тях дори загинали мъченически, защото тогавашният свят не ги приемал, според предсказанието на Христа: "Ако Мене гониха, и вас ще гонят; ако Моето слово спазиха, и вашето ще спазят" (Йоан 15:20).

По-късно се проявяват с голям успех и други проповедници, наречени равноапостоли, като славянските просветители светите братя Кирил и Методий, или Св. Нина, просветителка на Грузия, и др.

Твърде голям е броят на мъчениците, мъже и жени, засвидетелстван своята вяра с кръвта си.

Други са били църковните учители — богослови, защищавали православието от еретическите лъжеучения, като Св. Атанасий, Св. Григорий Богослов и др., или проявили се като свети пастири на Христовото стадо; например Св. Николай или Св. Евтимий Търновски патриарх.

Други се отделили от света да съберат чрез пост и молитва духовни 4
Предговор
сили и да привлекат около себе си ученици, които да бъдат за пример със своя свят живот и да влияят косвено благотворно на света, от който са се отделили, като св. Антоний, св. Сава, нашия роден светец преподобният Иван Рилски и др.

Има лечители-чудотворци, като св. безсребреници Козма и Дамян и т. н.

За някои от тези светци, главно тези, които са изброени в нашия календар, са съставени жития още в тяхно време или непосредствено след смъртта им. Ето тези жития в съкратен вид предлага сега Светият Синод на Българската православна църква на благочестивите християни да ги четат за своя поука и вземат пример от живота на светиите — всеки според дарбата, дадена му от Бога, тъй както казва св. апостол Павел.

Житията на светиите следва да се четат не като обикновена книга, а с благоговение, както четем книгите на Свещеното Писание. Тогава читателят ще има полза и те ще му окажат душеспасително въздействие.

Забележка: Здраво книжно тяло, без забележки в текста.
О1. Н. б. Ж. Жития-на-светиите
Категория › Религиознание

Все още няма коментари...

Info! За съжаление само регистрираните потребители могат да публикуват коментари.Моля, влезте или се регистрирайте.