Негово величество Картофът

  • 1 0
  • (Rated 5 Stars)
  •  9-1-2019
  •  75

Автор:Калина Ковачева
Издателство:Лада
Страници:62
Корици:меки
Година:6.г.
Броя:1
ISBN: Тегло (гр.): Формат: 145 / 210 Състояние: Мн. добро
Негово величество Картофът / Калина Ковачева

Представяте ли си, че някога го е нямало. Помислете добре. Но и без да мислите, е ясно — не можете. Твърдят, че по популярност картофът се "състезава" единствено с пшеницата. И неговата слава не може да бъде затъмнена дори от ориза — основно ядене за милиони хора на изток.

Да, но някога у нас наистина го е нямало. И то не толкова отдавна. За Европа са го открили едва преди 400 години в днешно Перу. В началото са го взели за трюфел. А картофът отдавна бил основно ядене за индианците от Южна Америка, толкова отдавна, че историята им сякаш се е развивала успоредно.

"Срещаме" се с него почти всеки ден, понякога без дори да подозираме присъствието му. И наистина, колцина знаят, че картофената кола например е в основата на кисёлите, помага за образуването на спирта... Но дори и да не беше това, картофът е наше любимо, евтино, достъпно за всеки ядене. За ползата от него едва ли е необходимо да се говори — нека само споменем, че той съдържа много от най-необходимите за съществуването ни елементи: захар, аминокиселини, кола, желязо, калий, калций, витамините А (каротин), В,, В2, В6, С, К, РР... А Всеки от тях по своему е важен за нашето здраве. Хората сякаш винаги са знаели това и картофът никога не е слизал от трапезата ни. Спомняте ли си оня разказ на Джек Лондон, в който всички златотърсачи се разболели от скорбут и започнали да умират? Само един бил здрав — досетил се да яде сурови картофи. И болните му дали злато — толкова, колкото е тежината на картофа. Двама от тях изпили суровия сок... и оздравели!

По света има стотици видове картофи. Учените непрекъснато ги "усъвършенстват", знаейки че Негово Величество Картофът никога няма да бъде детрониран. А тези, които се страхуват за стройната си фигура, специалистите съветват: не избягвайте картофите. От тях не се пълнее, защото те помагат за идеалната работа на стомашния тракт и трудно биха могли да бъдат заменени. (И една любопитна подробност — най-тежкият картоф, отгледан от човек, е 15-килограмов!)

В тази книжка ви предлагаме много достъпни рецепти от световната кухня. Когато я прочетете, ще научите нещо изключително важно: И ВИЕ БИХТЕ МОГЛИ ДА ДАДЕТЕ ПРИНОС В ОБОГАТЯВАНЕТО НА "КАРТОФЕНИЯ РЕЦЕПТУРНИК". Тези прекрасни корени дават възможност да проявите фантазията си, да заменяте едни продукти с други, да комбинирате. Тогава не биха могли да ви "стреснат" и другите рецепти, които са по-сложни и необичайни.,

Опитайте!

Забележка: Здраво книжно тяло, без забележки в текста. Позахабени корици.
О1. Б. з. Негово-величество-Картофът
Категория › Готварски книги

Все още няма коментари...

Info! За съжаление само регистрираните потребители могат да публикуват коментари.Моля, влезте или се регистрирайте.