БюлеТиня. Истината за аферата "Костинброд"

  • 1 0
  • (Rated 5 Stars)
  •  7-1-2019
  •  131

Автор:Едвин Сугарев
Издателство:Нест Прес
Страници:126
Корици:меки
Година:2014
Броя:1
ISBN:9786199017234 Тегло (гр.): Формат: 140 / 200 Състояние: Мн. добро
БюлеТиня. Истината за аферата "Костинброд" / Едвин Сугарев

Съдържание
1) Похитената власт(предговор)/7
2) Черният PR на БСП / 10
3) Компроматът с"българския Уотъргейт"като подготовка и фон за аферата "Костинброд" / 22
4) Стартът на активното мероприятие и опорочения ден за размисъл / 37
5) Митичните 350 000 бюлетини / 64
6) Следизборното шоу на прокуратурата / 78
7) Безславният финал на големия компроматен сценарий / 97
8) Няколко необходими извода /119

***
1. Похитената власт (предговор)
Много хора, с които споделих намерението си да публикувам разследване върху аферата с печатницата в Костинброд, в която според българската прокуратура били отпечатани нерегламентирано стотици хиляди бюлетини за парламентарните избори през 2013 г., ме посъветваха да не го правя. Това са стари роботи - беше преобладаващото мнение - за тях вече е говорено, интересът към този прецедент е изчерпан.

Ще си позволя да не се съглася с тази теза. Истината е, че чрез тази афера и още няколко съпровождащи я ма-нипулативни акции, властта в България бе похитена - бе отнета от българските граждани и дадена в ръцете на незаконно забогатели олигарси от типа на Делян Пеевски и Цветан Василев. Тя е най-фрапантната подмяна на изборния вот, която се е случвала в историята на прехода. Това активно мероприятие, организирано директно от БСП, от подвластните й прокурори и от нейните медийни лакеи, не само че увенча черния PR, протичащ в хода на цялата предизборна кампания, но и на практика подмени вота на българския народ - като доведе на власт една омерзителна коалиция от загубилите изборите партии, обединени единствено от жаждата за власт и желанието да осребрят заграбените властови позиции. Цинизмът на манипулацията с "незаконните" изборни бюлетини е изключителен - единствено логично последвалия опит да бъде назначен Делян Пеевски за шеф на ДАНС може да му съперничи по своята наглост и мерзост.

България плати скъпо и прескъпо за тази афера. Ма-рионетното правителство на Пламен Орешарски струваше милиарди на българските данъкоплатци. Пирамидата КТБ, драматичного нарастване на външния дълг, дупките в бюджета, колапсът в здравеопазването, спирането на плащанията по програмите на ЕС и практическия фалит на българската енергетика са само част от тази цена. Друга - и много по-съществена част, е свързана с опита страната ни да бъде откъсната от ЕС и привлечена в орбитата на Русия - като бъде превърната в част от замисления от Путин Евразийски съюз. Свързана е с подкопаването на доверието към България от страна на нашите европейски и евроат-лантически съюзници, свързана е най-сетне и с очевадно предателство спрямо националните интереси, реализирано чрез обслужването на проекти като АЕЦ "Белене" и "Южен поток".

Всичко това не трябва да се забравя. Истините за тази компроматна афера трябва да бъдат помнени и припомняни - и то именно днес, когато България има реални шансове да скъса с продължаващия вече четвърт век сценарий, според който преходът към демокрация е просто преформатиране на комунистическите и руските интереси у нас -и утвърждаване на старата партокрация в качеството й на посткомунистическа олигархия. Трябва да помним как БСП и нейните политически клонинги похитиха властта, как я удържаха и какво постигнаха с нея - за да знаем колко важно е тези политически мародери да не бъдат допускани до позиции, от които зависи нашето общо бъдеще.

Част от текстовете в тази книга са публикувани и преди това - в коментарния сайт "Свободата", в книгата "Подлите времена" и нейното продължение "Кой". Към момента на публикуването им обаче не бяха известни всички подробности около аферата "Костинброд" - част от тях станаха видни в хода на делото, започнато от прокуратурата срещу бившия главен секретар на МС Росен Желязков, който се оказа единственият обвиняем във връзка с тази афера, стартирала с такъв апломб и квалифицирана от заинтересованите лидери като "опит за държавен преврат" (Лютфи Местан) и "заговор срещу свободата, конституцията, демокрацията" (Сергей Станишев).

Други аспекти от случилото се тогава бяха изяснени при по-детайлния анализ на свързаните с нея факти, интерпретации и реакции на българските институции и заинтересованите лица - какъвто анализ в хода на писането на тези книги не беше възможен - както поради липса на време, така и поради факта, че част от тези факти и обстоятелства тогава не бяха известни. Необходимостта да бъде осмислен цялостно този абсолютен прецедент в историята на българския преход към демокрация - и да бъде видяно отблъскващото лице на БСП като партия на подмяната и лъжата, е основен фактор за създаването на тази книга.

Забележка: Здраво книжно тяло, без забележки в текста.
О1. Н. Б. Ч. г.  БюлеТиня-Истината-за-аферата-Костинброд


Все още няма коментари...

Info! За съжаление само регистрираните потребители могат да публикуват коментари.Моля, влезте или се регистрирайте.