Лиола

  • 1 0
  • (Rated 5 Stars)
  •  7-1-2019
  •  81

Автор:Луиджи Пирандело
Издателство:Изток-Запад
Страници:78
Корици:меки
Година:2012
Броя:1
ISBN:9789543219850 Тегло (гр.): Формат: 135 / 200 Състояние: Отлично
Лиола / Луиджи Пирандело

За "Лиола"
В земите около Агридженто чичо Симоне Палумму, богат и стар, няма деца от младата си съпруга Мита. Подиграва му се веселият Лиолй, обичан от всички, който има три деца от три различни жени и е в очакване на четвърто от Туца, племенница на чичо Симоне, но тя отказва да се ожени за него, независимо от настояванията му.

Защото Лиола е свободен като вятъра, но и мъж на честта, приема децата от предишните си любовници, обаче никоя от тях не го пожелава за съпруг.

Обзета от ревност към Мита, която на свой ред е искрено обичана от Лиолй, Туца предлага на чичо Симоне да припознае детето, което очаква от Лиолй като свое.

Старият приема и започва да тормози жена си, която решава да му отвърне със същото, като приема най-накрая ухажването на Лиолй и зачева петото дете на младежа.

Като научава за бремеността на съпругата си, чичо Симоне, започва да се хвали и с това дете, с намерението да му остави всичко в наследство, изоставя Туца на съдбата й, като й предлага да се ожени за мъжа, с когото е била. Лиола не иска и да чуе, и след като весело предлага на Туца, когато роди да му даде и това дете, се отдалечава с песен на уста, както винаги.

Тази комедия, представена за първи път вечерта на 4 ноември 1916 г. от сицилианската театрална комедийна трупа на Анджело Муско в театър Аржентина в Рим, написана на диалекта на Агридженто, който между немалкото други сицилиански диалекти, е несъмнено най-чистият, най-красивият и най-богат на звуци сицилиански говор.

Самият Пирандело прави превод на италиански език и то десет години по-късно, тъй като публиката почти не разбира репликите на сцената. Преводът обаче губи от цвета и натюрела на сицилианския изказ.
Пиесата се превежда за пръв път в България.
Световната драматургия не познава превод на комедията от сицилиански на друг език, освен на български, тъй като Аиола е преведена от оригинала на Луиджи Пирандело.

Даниела Илиева

***
ДЕЙСТВАЩИ ЛИЦА
Нели Скилачи, наречен Лиола
Дон Симоне Палумму, богат чифликчия
Леля Кроче Адзара, негова братовчедка
Туца, дъщеря на леля Кроче
Донна Мита, съпруга на дон Симоне
Леля Нинфа, майка на Лиола
Госпожа Джеза, леля на донна Мита
Госпожа Кармина, наречена Ламоскардина
Чуца
Луца млади селянки Неда
Палиду
Тиниду трите синчета на AnoAà
Калиду
Полски пейзаж около Агридженто. Днес.

Забележка: Неизползвана книга.
Б. з. н. г .Б. Л. Лиола
Категория › Драматургия

Допълнителни снмики

Все още няма коментари...

Info! За съжаление само регистрираните потребители могат да публикуват коментари.Моля, влезте или се регистрирайте.