Философски новели

  • 2 0
  • (Rated 5 Stars)
  •  7-1-2019
  •  70

Автор:Франсоа Волтер
Издателство:Народна култура
Страници:505
Корици:меки
Година:1983
Броя:1
ISBN: Тегло (гр.): Формат: 130 / 200 Състояние: Добро
Философски новели / Франсоа Волтер

Старата истина, че книгите имат своя съдба, може да се представи и така: книгите са част от съдбата на човека — и много човешки съдби биха били no-други, ако в тях вместо едни биха влезли други книги.

А моята лична съдба се сложи така, че през- целия си — вече твърде дълъг — съвместен живот с книгите мъчително съм се раздвоявал между философията и литературата.

Което е вярно, вярно е. Много писатели са и философи: Данте, Шекспир, Гьоте, Шилер, Хайне, Толстой, Достоевски, Кафка, Томас Ман. А не по-малко вярно е, че и много философи са писатели: Платон, Монтен, Бейкън, Паскал, Киркегор, Шопенхауер, Маркс, Ницше, Ръсъл, Сартър.

Но все пак друго е, когато се срещнеш с автор, който е писател точно толкова, колкото и философ, и философ точно толкова, кѳлкото и писател. И нека този автор да не е нито от първостепенните философи, нито от първокласните писатели, той все пак е писател-философ и философ-писател. И към него ще прибягваш винаги когато искаш да примириш двете души — литературната и философската, — които живеят в тебе и те измъчват, когато една от друга искат да избягат.

Тогава ти протягаш ръка към "Кандид" и през авантюризма и приключенията на Чистосърдечния за кой ли път се уверяваш, че този свят, макар и да не е възможно най-добрпят, е единственият твой свят и затова трябва да обработваш градината си. Протягаш ръка към Волтеровите "Философски новели" и разбираш предимствата на наивната честност пред хитроумията на цивилизацията, разбираш силата на знанието и значението на достойнството, разбираш как върви светът. И всичко това леко, спонтанно, непринудено, защото те съпровождат насмешката, остроумието, изобретателността, иронията и което си пожелаеш друго оръжие от арсенала, наречен "волтерианство".

Затова в края на краищата и на теб, макар и да не си гениален немски поет, също ти се приисква да станеш "беден немски славей, който си е свил гнездо в перуката на г-н дьо Волтер". И там да ти бъде поне зй известно време топло и уютно.

ИСАК ПАСИ

София

10 май 1982 г.

о1.Н. б. Ф. Философски-новели

Все още няма коментари...

Info! За съжаление само регистрираните потребители могат да публикуват коментари.Моля, влезте или се регистрирайте.