Сезонна кухня

  • 1 0
  • (Rated 5 Stars)
  •  7-1-2019
  •  136

Автор:Донка Зарева
Издателство:Медицина и физкултура
Страници:236
Корици:меки
Година:1988
Броя:1
ISBN: Тегло (гр.): Формат: 140 / 200 Състояние: Мн. добро
Сезонна кухня / Донка Зарева

Книгата има за цел да ви помогне да обогатите трапезата си. За да се използуват максимално плодовете и зеленчуците в прясно състояние, в рецептите са включени типични за всеки сезон продукти. Опитайте по-смело да експериментирате, да комбинирате, импровизирайте. Една рецепта може да бъде само основа за вашата фантазия.
© Донка Цекова Зарева, 1988 c/o Jusautor, Sofia
61 (023)

ПРАКТИЧНИ СЪВЕТИ
За да водите икономично и рационално домакинството, не е нужно да прекарвате много време в кухнята. Преди да пристъпите към изпълнение на рецептите, прочетете внимателно практичните съвети. Това ще ви помогне да организирате по-добре труда си, да спестите време. Защото, както казва пословицата: "В умна глава — сто ръце".

За да бъде работата приятна, лека и спорна, от голямо значение е правилното подреждане на кухнята. Излишните уморителни движения ще се избегнат, ако работният плот се намира между мивката и печката, а в шкафа над него са подредени кутиите с подправки.

НЕОБХОДИМИ СЪДОВЕ И УРЕДИ

От значение е и изборът на кухненски съдове и уреди. Не е нужно да се купуват много, а да се подберат най-необходимите и такива, които могат да изпълняват няколко функции.

Тенджери. Разбира се, първото място принадлежи на тенджерата под налягане. Главното й предимство е, че в сравнение с обикновените тенджери намалява около три пъти времето за топлинна обработка на хранителните продукти. Важно условие за безопасна работа с тенджерата под налягане е домакинята да знае добре правилата за ползуването й. Едно от най-важните е тя никога да не се отваря, докато не се намали налягането (ако се налага това да стане по-бързо, сложете тенджерата в съд със студена вода). Ако по време на готвенето забележите, че не излиза пара от главния вентил, това е знак, че той е запушен. Веднага свалете тенджерата от печката, охладете я и почистете вентила.

Други тенджери, необходими за приготвяне храната на четиричленно семейство, са:

а) дълбока с вместимост 4—5 л за варене на супи и тестени произведения;

б) по-плитка и широка (за да се разпределят равномерно продуктите и мазнината) с вместимост 2—3 л — за ястия (за предпочитане е тези две тенджери да са от тефлон — ястието се приготвя по-бързо, не загаря, лесно се почистват);......

Забележка: Здраво книжно тяло, без забележки в текста.
о1. Сезонна-кухня
Категория › Готварски книги

Все още няма коментари...

Info! За съжаление само регистрираните потребители могат да публикуват коментари.Моля, влезте или се регистрирайте.