Туристико-исторически водач за град Копривщица и околностите му със 101 илюстрации

  • 1 0
  • (Rated 5 Stars)
  •  5-1-2019
  •  147

ПРОДАДЕНА

Автор:Борис Лулчев Пулеков
Издателство:Народно читалище "Хаджи Ненчо Д. Палавеев"
Страници:147
Корици:меки
Година:2006
Броя:1
ISBN: Тегло (гр.): 144 Формат: 145 / 205 Състояние: Отлично
Туристико-исторически водач за град Копривщица и околностите му със 101 илюстрации / Борис Лулчев Пулеков

СЪДЪРЖАНИЕ
ВМЕСТО ПРЕДГОВОР 5
ПРЕДГОВОР 7
ИСТОРИЯ 11
ВОДАЧ 18
"ТОРОМАН - МАХАЛА" 24
МАХАЛА "БЯЛО - КАМЪНЕ" 25
"ЛАМБОВСКА МАХАЛА" 28
ОКОЛНОСТИ НА ТЕ КОПРИВЩИЦА 36
II. ДАЛЕЧНИ ОКОЛНОСТИ -
ДОБРИ ЗА ЕКСКУРЗИИ 38
СПИСЪК на част от видните и заслужили на
Отечеството и други интелигенти - Копривщенци 45
АПРИЛСКО ВЪСТАНИЕ 56
БОГДАН (песен ) 62
ВОЙВОДИ И ЧЕТНИЦИ
(преди и след освобождението) 62
СЛЕДОСВОБОДИТЕЛНА ЕПОХА 66
ГОЛЯМИ ОБЩЕСТВЕНИЦИ И ПОЛИТИЦИ: 66
КОПРИВЩЕНСКИ ЗЕТЬОВЕ - МИНИСТРИ 70
ДИПЛОМАТИ И ПРИДВОРНИ 70
ВИСШИ И ДРУГИ ВОЕННИ: 72
ОФИЦЕРИ КОПРИВЩЕНЦИ, ЗАГИНАЛИ ВЪВ
ВОЙНИТЕ: 77
ПОДОФИЦЕРИ И ВОЙНИЦИ, КОПРИВЩЕНЦИ, ЗАГИНАЛИ ПРЕЗ БАЛКАНСКАТА И
ЕВРОПЕЙСКИТЕ ВОЙНИ 80
ПРОФЕСОРИ, ГИМНАЗИАЛНИ И
ДРУГИ УЧИТЕЛИ 82
АРТИСТИ, ПИСАТЕЛИ, ПОЕТИ,
ХУДОЖНИЦИ И ДЕ 90
ЖУРНАЛИСТИ: 93
ЛЕКАРИ: 94
ИНЖИНЕРИ И АРХИТЕКТИ: 96
КОПРИВЩЕНСКИ СЪДИИ: 97
КОПРИВЩЕНСКИ ДАРИТЕЛИ, ДРУГИ ОБЩЕСТВЕНИЦИ, СТОПАНСКИ И
КУЛТУРНИ ДЕЯТЕЛИ: 98
ВИДНИ КОПРИВЩЕНСКИ ЗЕТЬОВЕ: 111
ВИДНИ КОПРИВЩЕНСКИ ШУРЕИ: 114
ПОСЛЕСЛОВ 119

***
Предговор
Когато решите да посетите гр. Копривщица, драги читатели, сигурен съм, че не сте привлечени само от желанието да намерите чистия средногорски въздух, високото планинско слънце, хубавите околности за разходка и прясната, доброкачествена и изобилна храна, а ще ви води към желанието да обходите и узнаете всичко онова - велико и тайнствено -що е изградено в дух и материя в свещеното гнездо на нашите знаменити и славни деди.
Много е това, което има да се види, чуе и прочете за град Копривщица, затова като събирах материал от дълги години, реших за улеснение на чужденци и свои да изработя този водач, с едничкото желание, когато някой посети града, да може по-лесно да се запознае с величието му и неговите хора.
Ако материалното, което ще намерите там, ще закрепи тялото ви, онова, което ще научите за историята, бита и проявите на старите и нови обитатели на града, ще закали и укрепи духа ви и вие ще се завърнете у дома си малко по-други българи.
Има, много нещо има, в Копривщица и околностите му: Има интересни обекти за учените, великолепни околности за туристите, добър дивеч из горите за ловците, вкусна пъстърва и мряна за рибарите и изобилна, евтина и вкусна храна за всички.
Прочутите копривщенски кашкавал, сирене и луканки нямат съперници.
Не е загубено времето, което летовникът, би употребил, когато посети тоя старинен град.
Ставайте, читатели, когато сте в Копривщица сутрин рано, обикаляйте къщи, черкви, училища, библиотеки, музеи и хубавите околности: нашите Копривщенци са ранобудни и винаги ще ги намерите готови да ви обяснят и упътят за всичко.
Копривщенци, преди и сега, странстват много и по тая причина, освен учените има хора и мнозина други владеят различни езици. Затова чужденците винаги ще намерят там лица, които говорят английски, френски, немски, руски, италиански, гръцки, турски и даже арабски езици да им послужат като преводачи.
Les habitants de Koprivctiza ont toujours beaucoup voyage et un grand nomber d'eux, non seulement les intellectuelles, connaissent les différentes langues étrangères. Les visiteurs entrangers sont surs d'ytrouver des personnes qui leur serviront d'interpretes soit de l'anglais, du français, de l'allemand, soit du russe, de l'italien, du grec, du turc et meme de l'arabe.
Die Bewohner Kopriwschtizas reisen seit je sehr viel, und viele von ihnen, nicht nur die Gelehrten und die Intelektuellen-sprechen verschiedeneSprachen. Jeder Auslsnder ist daher, dort einen Dolmetacher und Führer, zu finden, der entweder englisch, franzosisch, deutsch, russisch, italienisch, griechisch, turkisch und selbst auch arabisch spricht.
*В тая книга-водач съм се старал да дам в изчерпателен вид всички данни, с помощта, на които може да се разгледа Копривщица и околностите й от историческа, географска, стопанска и художествена страна. Тя съдържа също данни за културните прояви на Копривщенци и библиографически бележки за всичко писано за града и - от и за Копривщенци.
Авторът

Забележка: В град Копривщица се отива: от София (разстоянието до там e llO км.) по подбалканското шосе, през с. Саранци, местността Гълъбец, гр. Златица, гр. Пирдоп, с. Лъ-джене (Антон) и след него надясно по течението на река "Дъл-бочица "до река " Тополница " а после в дясно, нагоре по течението на същата. Шосето е удобно за автомобили и минава през много красиви местности. От Пловдив (разстоянието е
75км) се отива по шосето за село Стрелча и от там в Копривщица. Шосето също е удобно за автомобили. От София и Пловдив за Копривщица има постоянни автобусни рейсове.
С железница до там се отива през гара Стрелча (намираща се на линията Пловдив - Панагюрище), от която до Копривщица има 25 км. удобен път.
В града има модерен водопровод, електрическо осветление и баня. Всякога се намират добре обзаведени малки хотели и квартири, както и две туристически хижи в околностите.
Летовник, като избере Копривщица за седалище, много лесно може да посещава чрез излети пеша, на кон или с автомобил всички останали интересни места и градове на Средногорието, защото Копривщица е точно в средата и за всякъ-де водят хубави пътища през красива гора и омайващи местности.

Забележка: Неизползвана книга.
Б.з. н. г. Б. Т. Туристико-исторически-водач-за-град-Копривщица-и-околностите-му-със-101-илюстрации
Категория › Пътеводители

Все още няма коментари...

Info! За съжаление само регистрираните потребители могат да публикуват коментари.Моля, влезте или се регистрирайте.