Свещената война

  • 1 0
  • (Rated 5 Stars)
  •  19-12-2018
  •  124

Автор:Иван Чипев
Издателство:Общонароден комитет за българо-съветска дружба
Страници:73
Корици:меки
Година:1985
Броя:1
ISBN: Тегло (гр.): Формат: 140 / 200 Състояние: Мн. добро
Свещената война / Иван Чипев

Войната бе свещеіщ-да бъде тя последна!

Тази мисъл е доказана, изстрадана и извоювана от съветския народ, дал най-решаващ принос за изхода на Втората световна война. С тази мисъл и днес Съветският съюз отстоява идеите, поуките и опитът в защита на мира. Великата отечествена война разкри във всички сфери материалния и духовния ръст на първата социалистическа страна в света. Великата отечествена война по безспорен начин защити делото на Комунистическата партия на Съветския съюз, на безсмъртните идеи на Владимир Илич Ленин. Свещената война на съветските народи е решаващ принос за свободата на много страни в Европа и Азия, а в някои от тях увенча борбата на комунистическите и работническите партии за утвърждаването на социалистическа и народна власт.

С марксистко-ленинска прозорливост Централният комитет на нашата партия на 22 юни 1941 година в позива към българския народ характеризира същността и целите на тази война: "Историята не познава по-разбойническа, по-империалистическа и контра-революционна война от тая, която фашизмът поде против СССР, и обратно, няма п o-с праведлива и п о-п рогресивна война от тая, която съветският народ води против фашисткото нашествие и от изхода на която ще зависят съдбините на всички народи".

Позивът на Партията отекна в ума и сърцата на истинските народни синове и дъщери, за въоръжена борба против монархо-фашистката власт у нас и наглите нашественици. Клетвените слова на Иван Козарев "От днес аз съм боец в редовете на Червената армия" станаха съдба на всички антифашисти и творци на нова България. Такава България, за каквато мечтаеше Васил Левски. Историческата победа на Съветската армия осигури пътя за осъществяване мечтата на Апостола и на хиляди знайни и незнайни борци за народна свобода от всички поколения. Нашият народ и неговата отечественофронтовска армия дадоха своя достоен дял в разгрома на германския фашизъм в израз на братска признателност и дълбоко убеждение в справедливата борба.

Величав е подвигът на съветския народ и непобедимата Червена армия в тази най-страшна война, непозната в цялата световна история. Поети-бойци, воини-творци, преминали или изгорели през най-страшния ад, създадоха произведения за великата саможертва и ненадминатия героизъм на съветския човек.

Предлаганите стихове са една от хилядите документални страници на съветската поезия. Те наистина са фреска, която ще съхранят вековете. Това са стихове, лишени от всякаква хипербола, за историческата истина. Това са творби — безбройни човешки изповеди, пропити с много кръв и сълзи, с благородна мъст, с извисеност на мисълта, с чистотата на съвестта. Всичко това спонтанно роди в първите дни на войната вдъхновени произведения.

Съвършеният поетичен призив "Свещенная войнасъздаден на 22 юни 1941 година, на 23-ти се отпечатва във вестник "Правда", същата нощ се създава музиката и на 24-ти се запява. Величествен химн за победа над врага!

Тематичният подбор на стихотворенията, построен в известна степен на хронологическо и историческо сюжетно развитие за събития и човешки съдби е изцяло обърнат към нашия ден. С безпределна вяра, воля и красота е излят всеки звук в поетичното слово на съветския човек към заветната цел — победа, всеобщ мир в света!

"Словото", породено от дълбочината на мисълта и чувството, увенчано с дела, "е пълководец на човешката сила" — пророчески изповядва Владимир Маяковски. Поетичното умъдрено слово за тези величави събития се раждаше не само от поети, но и от най-обикновените съветски хора и воини, чиито плещи понесоха най-тежкия дял във войната.

След победата над врага при Волга на полкови митинг сержантът Поляков прочита своето стихотворение:

НА ГЕРОИТЕ НА СТАЛИНГРАД

Пий в битка много пъти посрещахме смъртта.

На волжская рубеж се бихме с тройна сила.

Мнозина побеляха, прегърнали пръстта.

Мнозина в кървав бой, главите си сложиха.

Но дълга е войната. И нас ни чака пак

далечен поход, смърт, атаки и награда.

Ти запомни, гвардеец: спасихме своя праг

ей тук,

на черната земя на Сталинград.*

"Без да е историк и поет, войнът, защитник на Сталинград предсказва онова, което след това беше потвърдено от историята" — пише героят на Съветския съюз ген, полк. Иван И. Людни-ков, участник в митинга.

Суровият урок на свещенната война, създаден в образи и рими, събрани в тази поетична фреска, не е само история, но и предупреждение! В поетичната фреска са включени творби на поети от всички поколения на многонационалната съветска литература. Произведенията са обединени от една единствена мисъл: "Никой не е забравен, нищо не е забравено!".

От съставителя
* Превод Афанасий Охапкин

Забележка: Здраво книжно тяло, без забележки в текста.
Б.з. н. г. Б. С. Свещената-война
Категория › Поезия

Все още няма коментари...

Info! За съжаление само регистрираните потребители могат да публикуват коментари.Моля, влезте или се регистрирайте.