Пясъчник. Едни такива приказки

  • 1 0
  • (Rated 5 Stars)
  •  6-12-2018
  •  60

Автор:Миле Марковски
Издателство:Български писател
Страници:195
Корици:меки
Година:1989
Броя:1
ISBN: Тегло (гр.): Формат: 140 / 200 Състояние: Добро
Пясъчко. Едни такива приказки / Миле Марковски

СЪДЪРЖАНИЕ

Пясъчко /9

Едни такива приказки /105

Съставителство: Александра Марковска

***
...Всички детски творби на Миле Марковски нося г още една странност. Напълно сериозни, много често те събуждат усмивка. Тъжни, трагични и героични тонове ги изпълват и неочаквано леката усмивка като светулка в мрак прорязва сериозните им тонове. Тази усмивка е също измежду ценните качества на прозата на писателя, която само децата могат да доловят.

И приказките, и разказите, и романът "Пясъчко" на Миле Марковски, макар и невероятни, изглеждат така вероятни в невероят-ността си благодарение на втората изненада, която крият — те са поетични. Приличат едновременно и на приказки, и на стихотворения. А вие сигурно вече знаете, че най-невероятното нещо на този свят са именно стихотворенията, когато са истинска поезия.

Миле Марковски е написал за вас приказки, които са невероятни като стихотворения, защото, освен че са пълни с безкрайни невероятни неща, са и поетични.

Поетичното пронизва всеки ред на Миле Марковски, дори в единствената (освен "Въздух с пенсия" и "Твърдоглаво време") малка книжка, която той издаде, предназначавайки за възрастни "Непресъх-нали кандила". За тая книжка големият наш поет Атанас Далчев пише: "Критиците виждат най-често своята задача в класифицирането на произведението. И смятат, че са завършили работата си, когато определят рода, към който то спада, и проверят най-много след това колко отговаря то на установените за жанра канони и изисквания. Те, няма съмнение, ще се видят затруднени към кой род да отнесат творбите на Миле Марковски. Какво са те: исторически разказ, легенда или приказка? Макар и да имат елементи и от единия вид, и от другия, и от третия, те не са ни един от тях, не са и техен синтез. Какво са тогава? Поезия. И това стига.

Миле Марковски е поет."

Да. Бащата на Рамче, на Пясъчко, на десетки още техни спътници от десетината книги, които е издал, преди да бъде разказвач, преди да бъде приказник, преди да бъде романист, е (и във всичко остава) поет.

Предстои ви една среща с поезията в проза.

Приятна среща!

Забележка: Здраво книжно тяло, без забележки в текста. Позахабени корици.

п. д. к. Пясъчко-Едни-такива-приказки
Категория › Приказки и легенди

Все още няма коментари...

Info! За съжаление само регистрираните потребители могат да публикуват коментари.Моля, влезте или се регистрирайте.