Берковица и Берковско в снимки

  • 1 0
  • (Rated 5 Stars)
  •  6-12-2018
  •  70

ПРОДАДЕНА

Автор:Милан Миланов
Издателство:Берковско родолюбиво общество
Страници:224
Корици:меки
Година:2001
Броя:1
ISBN: Тегло (гр.): Формат: 140 / 200 Състояние: Отлично
Берковица и Берковско в снимки / Милан Миланов

През 1643 г. Бакшев съставя и първия герб на България. Публикуван е от венецианския картограф Винченцо Коронели (1650-1718 г.), във Венециа през 1692 г.

В картата Чипровци (Ciprouaz o Chiprouaz) е разположен на река Огоста, има 600 къщи, католически и източно православни, както и манастир, който е резиденция на католическия архиепископ на Сердика (София).

***
КЪМ ЧИТАТЕЛИТЕ
Ръководството на Берковското родолюбиво общество реши да ознаменува новото, трето хилядолетие, с издаването на поредицата "Берковица и Берковско в снимки".

Тя ще служи като извор за написване история на селищата, за създаване на поезия и проза, за творби на изобразителното изкуство и др.

Към издаването на поредицата "Берковица и Берковско в снимки" ни подтикна нашият опит да илюстрираме богато книгите, които издаваме, както и нашият вестник "Балкан". Това отговаря и на желанието на читателите да възприемат събитията чрез образи и кратки пояснителни текстове.

В нея ще представим селищата, различни обекти, отрасли, институции, развитието на бизнеса, културата, фамилии, личности, кметове и много други.

Убедени сме, че тези книги ще намерят място в библиотеката на всеки дом и учреждение. Това ще е своеобразен албум на образната и писмена памет на селищата и гражданите им.

Възможно е да издадем такива книги за общини като: Вършец, Георги Дамяново и Чипровци и за по-големи селища от района.

В настоящата първа книга показваме предимно Берковица в минало и настояще време, показваме околната среда и природата, поминъка, паметниците на културата и православна-та вяра, на интелигенцията: духовници, учени, писатели, художници, музиканти, артисти, архитекти, лекари, кметове, народни представители, личности и някои фамилии от Берковица и Берковско.

Тук поясняваме, че личностите сме подредили по реда на постъпване на информацията за тях. Не сме се ръководили от приетото подреждане по азбучен ред или значимост. Години-те, означени в скоби под снимките, сочат времето, когато същите са правени. Подробности за кметовете и за техните дела ще дадем в друго издание за Берковската община.

В книгата са поместени 547 образа, 137 от които са стари снимки и печатни картички (изгледи), 142 нови снимки на обекти, 255 снимки mı мичпости и 13 скици.

Благо і.і|мім п.i m ички, които спомогнаха за набирането на среде i и.i и м.hi i m.i mı за подготовка на книгата, на Общинския ci.ж i lu i h i нища и Държавния архив - Монтана.

Същи m" пи.подарим на професорите Ангел Кирков, Георі и I m i ni m и и доц. Михаил Евстатиев, които финансираха пре in. i h м.п.i подготовка.
М. Евстатиев
Специална благодарност изказваме на берковския потомък Валентин Ангелов Илиев - управител на "Тиса Метал Ко" ЕООД - София и секретар на Софийския земячески комитет за честване на 400-годишнината от рождението на Петър Богдан Бакшев, които пое разходите по отпечатването на книгата. .

На читателите и притежателите на. тази книга желаем сполука в живота!
Валентин Илиев
Милан Миланов

- председател на Берковското родолюбиво общество, съставител и автор на книгата

***
БЕРКОВИЦА И БЕРКОВСКО
Берковица и Берковско се простират в северозападните поли на Балкана. Билото на планината е увенчано от върховете Стрешер, Тодорини кукли, Ком, Копрен, Три чуки и Миджур.

Полите на планината са обрасли предимно с бук. Долината е прорязана от реките: Ботуня, Шугавица, Бързия, Златин-ца и Лопушанска, Чипровска и Превалска Огоста.

Векове наред този край се нарича Берковски, поради това, че град Берковица е бил седалище на околия (каза). Берковица е околийски център до 1958 г., но планинският край още се зове Берковски. Преди години Вършец и Чипровци станаха градове с перспектива да се развиват, но кризата през последното десетилетие ги възпря, така че Берковица още много години ще доминира не само като име, но и по възможности.

Преди пет години в Берковица се състоя първата сбирка на общините за учредяване на асоциация, която да обедини усилията им за икономическото и културно развитие. Работиха се планове, програми за постигане на оптимистичните цели, но още не е намерен верният път.

Настоящата поредица също ще спомогне за обединяване на градивните сили от Планинския край, за да се върви напред да се организира ефективно екологично производство, конкурентноспособно на западния пазар, и да установим своето трайно присъствие в европейските страни.

През XVII в. Чипровската община на основата на плурализма между източноправославни и католици е отворена към Европа със свой търговски кантори. Черпи с пълни шепи от културата на европейския Ренесанс и създава своите прочути школи: Златарска, Книжовна Килимарска и по изобразително изкуство и архитектура. Столетието завършва с голямото Чипровско въстание от 1688 г. През Възраждането, хората от Берковска околия изпращат килими, кожи, малиновка и други изделия в международни изложения в Европа и Америка.

Забележка: Неизползвана книга.
Б. з. на г. Б. Б. Берковица-и-Берковско-в-снимки
Категория › История, археология

Допълнителни снмики

Все още няма коментари...

Info! За съжаление само регистрираните потребители могат да публикуват коментари.Моля, влезте или се регистрирайте.