Изповед. Георги Джагаров

  • 1 0
  • (Rated 5 Stars)
  •  2-12-2018
  •  131

Автор:Георги Джагаров
Издателство:Партиздат
Страници:319
Корици:твърди
Година:1984
Броя:1
ISBN: Тегло (гр.): Формат: 180/245/30 Състояние: Мн. добро
ПОЕТЪТ И РЕВОЛЮЦИЯТА
По повод четиридесетгодишнината от победата на Деветосеп-темврийската социалистическа революция Партиздат поднася на своите читатели луксозно, илюстровано издание на стихове и публицистика от големия български поет Георги Джагаров.

Това е книга-изповед на най-съкровени поетични вълнения и обществени и литературни размисли на поета-комунист Джагаров, един от борците на нашата антифашистка съпротива. Неговата мъжествена лирика възпитава вече няколко поколения българи в честност и непримиримост, в гражданска активност и партийна отговорност.

Георги Джагаров като личност и поет е рожба на революцията, тя го кали в суровите класови битки и го създаде като характер борчески и непримирим, като поет сурово реалистичен и героично романтичен, с чувства определени и ясни, поет от ботевски тип, силно любещ и силно мразещ.

Неговият лиричен герой ни дава възможност да съпре-живеем разтърсващите душата конфликти на бореца-комунист с жестоката действителност на фашизма в България — да вникнем в неговата богата душевност, висока нравственост и воля за борба. Стихът "той предпочел да падне по очи, отколкото да падне на колбни", обобщил смисъла на борбата и като борба за човешко достойнство, десетилетия вече вълнува хората от всички възрасти, особено младежта.

Георги Джагаров е автор на едни от най-силните в нашата поезия стихове за партията, за смисъла на нейната борба, за нейния велик хуманизъм. Той е поет на революцията, която продължава в душите, чийто смисъл е в непрестанната борба с отживялото и старото, на революцията като процес на непрестанно обновяване и душевно възвисяване. Искрен, винаги граждански ангажиран и страстно партиен, мъжествен в скръб и сдържан в изблици на радост и удовлетворение, поетът е намерил естетическа мяра в себе си, съзвучна със собствените си високи критерии за поезия и талант.

Неговата поезия не е гладка и празнична, не е маршова и фанфарна, тя е съмнения и преодолявания, тъга и радост, омраза и любов, загуби и постижения... Неговата партийност е вътрешна, изповедна, състояние на душата, която тръпне и от народната съдба, и от човешката болка и страдание. Георги Джагаров е пример как един поет класов става поет народен, защото класата, на която принадлежи, е сърцето на народа, а поетът е съумял да разбере от какво се то вълнува, какво люби и какво мрази. Той е още един пример, че само поет народен, изразил народното мислене, спецификата на поетичния народен изказ, ритмика и мелодика, може да получи международно признание. Пътят на поета от полите на родния Сливенски балкан до Френската академия е всъщност пътят на културата ни, на народа ни, който с огромно напрежение на силите получи международно признание за своя талант, за своя нов социалистически ренесанс. Поетът дава ярък поетичен израз на най-съкровеното и най-трудно определимото отношение на човека към Родината, към родната земя, разкрива своя страстен патриотизъм и дълбоко съпричастие към нейната съдба.

Ритъмът на Джагаровата поезия с мъжествените си интонации и в устрем, и в скръб има мобилизиращо въздействие. В неговата поезия, неголяма по обем, в неговия кратък стих особена тежест придобива думата, силната, точната, с труд намерена и много пъти проверена, но на място казана дума. Всяко словесно разточителство и излишество, неясната и претенциозната метафора са чужди на поета Джагаров, който държи да бъде разбран от всеки и стиховете му да удрят в целта.

Това издание е събрало ведно поезия и публицистика, подбрана и подредена от самия автор. То представя цялост-ната личност на поета и публициста, литератора и общественика Джагаров, тъй като и в мислите, и в чувствата си, и във възгледите, и в литературните си предпочитания човек винаги е единен и неделим.

Стихове и публицистични творби, подредени по съзвучие на настроенията и по вътрешно съдържание, придобиват в такъв контекст рово звучене. Страстен и ярък публицист, Джагаров дълбоко анализира и преоткрива наши големи духовни национални ценности: Ботев, Яворов, Вазов, Вапцаров, Пеньо Пенев. Това са поети, най-близки на автора по темперамент, по светоусещане, по своя патриотизъм и народност, затова така дълбоко лично и едновременно общозначимо е онова, което той открива у тях за нас, за нашето настояще и бъдеще. И в това издание, както в книгата си "От Ботев до Ботев", авторът поставя публицистиката си в тези композиционни параметри, защото у Ботева той търси началото на всички начала в народния ни живот.

*****
Георги Джагаров е един от най-дълбоките тълкуватели на априлското обновяване на нашия духовен живот. Той обобщава значението на обновителния повей на Април 1956 г., почувствуван лично от него като творец, за нашата литература, за нейния излаз в световната култура.

В публицистиката се разкрива образът на общественика Джагаров, активен участник в литературния процес, един от дългогодишните ръководители на нашето художествено творчество.

Книгата е обогатена с ценни мисли, възникнали по повод и спонтанно в съзнанието на автора, обобщаващи в пределно кратка форма негови идеи и прозрения за мисията на поезията и поета в света, за високата отговорност на твореца пред Родината и човечеството, за неговата връзка с народната съдба; той споделя мисли за ролята на гения и мястото на скромния труженик в литературата, за отношението между литературата и политиката, за световния опит и националния принос на нашата поезия, за ролята на чувствата, на любовта в живота на човека и преди всичко — на Идеала...

Поезията на Георги Джагаров е поезия жизнена, драматична, земна и дълбоко въздействуваща върху най-широки читателски кръгове.

ПАРТИЗДАТ
ГЕОРГИ ДЖАГАРОВ

о1. Изповед

Категория › Поезия

Все още няма коментари...

Info! За съжаление само регистрираните потребители могат да публикуват коментари.Моля, влезте или се регистрирайте.