Общото човекознание като основа на педагогиката

  • 1 0
  • (Rated 5 Stars)
  •  17-11-2018
  •  209

Автор:Рудолф Щайнер
Издателство:Даскалов
Страници:218
Корици:Меки
Година:2003
Броя:1
ISBN: Тегло (гр.): Формат: 130 / 200 Състояние: Мн. добро
Общото човекознание като основа на педагогиката / Рудолф Щайнер

Предговор към българското издание
През 1919 - вече в средата на третия седемгодишен период от възникването на Антропософията - по молба на индустриалеца Емил Молт, директор на цигарената фабрика Валдорф - Астория, Рудолф Щайнер подготвя определен брой учители за първото Валдорфско училище в Щутгарт. За целта на това необикновено начинание, само за две седмици, той изнася този цикъл от лекции, който дори и днес представлява основата на Валдорфската педагогика. Това, което Рудолф Щайнер оповестява в тези лекции не е нито педагогическа реформа, нито някакъв новоизмислен модел на възпитание; това е духовната реалност от гледната точка на посветения: човекът, странствуващ от едно прераждане в друго, всеки път отново подхващащ нишката на своята съдба и работещ върху нея. Именно от тази гледна точка педагогиката получава един нов и силен импулс - да лекува и да помага на подрастващото дете в намирането на съвършено индивидуалната съдба, която го свързва или разделя от другите човешки същества.

Лекциите, които Р.Щайнер изнася ежедневно в утринните часове от 21 август до 5 септември 1919 са събрани в настоящия том под заглавие "Общото човекознание като основа на педагогиката". Следващите педагогически лекции са включени в "Методика и дидактика" (Събр.Съч. №294); дискусиите, провеждани в следобедните часове също са многократно издавани на немски език под заглавието "Семинарни разговори и лекции върху учебния план" (Събр.Съч. №295). Чрез предлагания том читателят получава първата от трите книги, които представляват завършено цяло едва като трилогия.

Сега с право възниква въпросът, кое предава на тази педагогика както невероятната съпротивителна сила и издръжливост, така и експанзионистичните й качества? И четем следното: "Става дума за методично училище", а по-нататък Р.Щайнер продължава: става дума не за някак-

во политическо направление, а за едно чисто методично училище". Това трезво и почти непонятно за нашето време обяснение се допълва от следните думи: "тук не става дума за някакво религиозно направление, нито за Антропософията като религиозно изповедание, а става дума за методично училище, което би могло да бъде въведено навсякъде" (Събр.Съч. 260, стр.155-156).

Така се поражда и въпросът за особеността на този метод. Отговорът изглежда лесен и се съдържа в самото заглавие - основата на педагогиката е знанието за човека: общото човекознание. Или с други думи: съзерцавайки човешката същност, пред нас възниква един метод. Какъв е този метод?

Тук се изправяме пред цялата загадъчност на Валдорфската педагогика! Що за човекознание, що за метод е този, който се разпространява по целия свят и позволява чрез една педагогика да бъдат обучавани деца с най-различен цвят на кожата. Каква е тази педагогика, която успя да надживее трудностите на една световна война, а и възникна в изключително трудно време: годината на основопола гането е 1919, първата следвоенна година след Първата световна война, годината на започващата инфлация в Германия!

Общото човекознание е извор, утоляващ неутолимата жажда за познание както у младежа, така и у грохналия старец. Ала за бъдещия Валдорфски учител, глътката от този извор ще се превърне в жива вода само тогава, когато той пие от него не просто за утолявана на собствената си жажда, а когато превърне собствената си душа в духовен извор.

"Общото човекознание" е една от трудните книги на Р.Щайнер. И въпреки всичко - нека това, което извира от духовните висини, прерасне тук долу, в плодотворен труд и в истинско възпитателно изкуство, бликащо от самите души на онези учители, които тепърва ще открият вълшебната сила на Валдорфската педагогика.

Великден 1995, Дорнах Херман. Кьопке,

Валдорфски учител в Базел

ст. Общото човекознание като основа на педагогиката
Категория › Езотерика

Все още няма коментари...

Info! За съжаление само регистрираните потребители могат да публикуват коментари.Моля, влезте или се регистрирайте.