Развитие на българската литература. Том 2

  • 1 0
  • (Rated 5 Stars)
  •  13-11-2018
  •  143

ПРОДАДЕНА

Автор:Сборник
Издателство:Български писател
Страници:518
Корици:Твърди
Година:1952
Броя:1
ISBN: Тегло (гр.): Формат: 120 / 195 Състояние: Мн. добро
Развитие на българската литература. Том 2: Сборник статии

Под редакцията на: Пантелей Зарев, Огнян Бояджиев.

Тази книга представлява втори том от сборниците статии върху развитието на българската литература1. Големият брой на авторите и значението на проблемите наложиха да бъде изменен първоначалния замисъл на изданието. Вместо в три тома, както бе проектирано, то ще излезе в четири тома.

Първият том обхвана епохата отпреди освобождението и периода на критическия реализъм в литературата ни. Вторият том е посветен на развитието на пролетарската литература, на индивидуализма и символизма, характеризиращи упадъка на буржоазната литература и на проявите на критически реализъм след Първата световна война. Третият том ще обхване развитието на революционната и социалистическо реалистическа литература от Септемврийското въстание 1923 г. до наши дни. Последният — четвърти том, ще има самостоятелен характер и ще бъде посветен изключително на литературната критика. При съставянето на този том сме се ръководили от мисълта да бъдат осветлени главните автори и проблеми.

В този си вид изданието не претендира да има характер на история на литературата ни. Чрез събрания материал то представлява по-скоро подготвителен етап към написване на такава. Но поради липса на създадена история на литературата ни, то може да я замества, още повече че представлява колективен труд.

И сега съставителите са използувани това, което е вече създадено от нашата марксическа литературна критика, като някои от статиите са преработени и подобрени в сравнение с първоначалния им вид.

Изискванията на читателите наложиха този том да бъде снабден с бележки С такива ще бъдат придружени и следващите томове.
От съставителите

*1 Първият том бе издаден от издателство "Народна просвета", 1950 г,

п. ст. кн. 70*100*32Все още няма коментари...

Info! За съжаление само регистрираните потребители могат да публикуват коментари.Моля, влезте или се регистрирайте.