Избрани доклади и речи

  • 0 0
  • (Rated 0 Stars)
  •  10-11-2018
  •  125

Автор:Морис Торез
Издателство:БКП
Страници:361
Корици:Твърди
Година:1951
Броя:1
ISBN: Тегло (гр.): Формат: 140 / 200 Състояние: Мн. добро
Избрани доклади и речи (1936-1950) / Морис Торез

ЖЯК ДЮКЛО Секретар на Френската комунистическа партия
МОРИС ТОРЕЗ

Морис Торез — неоспоримият вожд на Френската комунистическа партия — е един от бележитите ръководители на международното работническо движение.

Детството на Морис Торез, бащата и дядото на когото бяха миньори, премина в каменовъгления район Па-дьо-Кале в обстановката на боевете на работническата класа, които оказаха върху него огромно влияние.

Войната от 1914 г. и евакуацията го заставиха по-рано от другите да се запита защо възниква войната, която носи след себе си толкова разрушения и смърт.

Заселил се в департамента Крез, младият миньор става ратай. По този начин по силата на обстоятелствата той се запозна с живота на селяните и се научи да ги разбира..

Морис Торез беше моряк по Сома, когато Октомврийската революция през 1917 г. разтърси света, като предизвика огромен подем на ентусиазъм и породи големи надежди.

Октомврийската революция направи дълбоко впечатление на младия Морис Торез. Той чувствуваше, че делото на тази революция, победила под ръководството на великата партия на Ленин—Сталин, стана дело на всички трудещи се. Руската революция бе яростно нападана от страна на реакцията, но тези нападки я правеха още по-скъпа за трудещите се.
След войната Морис Торез постъпи отново на работа в мините на каменовъгления басейн Па-дьо Кале. Той е обхванат от жажда за знание. Чете буквално всичко, което е написано за Октомврийската революция. През март 1919 г. Морис Торез влиза в профсъюза и в социалистическата партия, влиза в състава на комитета за присъединяване към Комунистическия интернационал.

Тираж 3000

Морис Терез: генерален секретар на Френската Комунистическа Партия от 1930 до 1964

Все още няма коментари...

Info! За съжаление само регистрираните потребители могат да публикуват коментари.Моля, влезте или се регистрирайте.