От Волга до Балкана

  • 0 0
  • (Rated 0 Stars)
  •  8-11-2018
  •  42

Автор:Колектив
Издателство:Военно издателство
Страници:783
Корици:Твърди
Година:1977
Броя:1
ISBN: Тегло (гр.): Формат: 145/210/65 Състояние: Мн. добро
Бележки на съставителя:
Някои от тях са използували архивни материали от Отечествената война на Съветския съюз, от което спомените им придобиват особена историческа ценност. На всички тях изказваме нашата войнишка благодарност.

Поради многото спомени, които получихме, при обработката им се наложи някои от тях да бъдат съкратени. Други поради това, че късно бяха изпратени или повтаряха други автори, останаха неизползувани. Въпреки значителното увеличаване на обема~на сборника в него не можаха да намерят място всички получени интересни спомени, за което искрено съжаляваме. Ето защо молим авторите да ни извинят и да приемат нашето уверение, че те ще бъдат използувани по случай 65-годишнината от създаването на Червената армия.

Използуваме случая да споделим с читателите, че срещнахме голямо затруднение при издирването на авторите и особено на офицерите, съветници в Българската народна армия, на командирите на съединения и части, водили съвместни боеве с нашата армия. За голямо съжаление много от тях не са между живите.

Положихме много усилия да издирим лични фотографии на авторите и кратки сведения за тяхната командирска дейност, да съберем сведения за военните награди, дадени им от българското отечественофронтовско правителство през време на войната и след това, с какви други български почетни награди и звания са удостоени, сведения за най-важните събития, които ги свързват с българския народ и Българската народна армия.

Новото във втората книга е, че в нея участвуват близо три пъти повече автори, отколкото в първата; спомените им са наситени с много факти, имена, цифри и събития; дадени са кратки данни за длъжностите на авторите; съставихме подробни схеми за бойния път на армиите и флота от 3 украински фронт, които също за първи път се публикуват.

Материалите са подредени по видове и родове войски, по обединения и части. Всичко това придава документален и прегледен характер на сборника.

Като цяло спомените дават широка възможност на научните работници да правят нови изводи и оценки за бойната дружба между съветския и българския народ по време на Втората световна война.

Чувствуваме се задължени да изкажем сърдечна благодарност на председателката на Общонародния комитет за българо-съветска дружба, члена на Политбюро на ЦК на БКП др. Цола Драгойчева

за моралната подкрепа и за оказаната ни помощ. Да благодарим на другарите от Комитета за съветско-българска дружба, Съюза на съветските журналисти, Комитетите на ветераните от войната в Москва, Ленинград, Киев, Одеса, Севастопол, Волгоград, Минск и др., на Военнонаучното управление при Генералния щаб на Съветските въоръжени сили, Военноисторическите, Военноморския и ■ Военномедицинския музей, Агенцията по печата „Новости“, в. „Красная звезда“, Радио Москва и други съветски институти и учреждения. Благодарим и на нашите лични приятели и другари, бивши командири от Съветската армия, които ни помогнаха в съставянето на сборника.

Вярваме, че сборникът ще развълнува читателите с откровението на спомените на съветските командири, ще предизвика нов изблик на братски чувства към непобедимата и легендарна Съветска армия, наш брат и освободител.

Сборникът е нова среща на съветските командири герои с българския народ.

Здраво книжно тяло, без забележки в текста. С посвещение.

о1

Категория › История, археология

Все още няма коментари...

Info! За съжаление само регистрираните потребители могат да публикуват коментари.Моля, влезте или се регистрирайте.