Кристияна Вълчева: 8 години заложница на Кадафи

  • 0 0
  • (Rated 0 Stars)
  •  8-11-2018
  •  50

ПРОДАДЕНА

Автор:Миролюба Бенатова
Издателство:Милениум
Страници:259
Корици:Меки
Година:2007
Броя:1
ISBN:9789543400683 Тегло (гр.): Формат: 140 / 200 Състояние: Мн. добро
Епилог
Надявам се всеки от нас наистина да продължи. Опитваме.

Валя си купи кола, преодоля бързо чувството за несигурност и влезе рязко в непознатото. Дълбокото не я плаши, защото има избор. Свободата я направи благородна, защото отново е независима, каквато е била винаги.

Не виждам Малката често, но през последната година можехме да общуваме нормално. Сега не си правим нарочни срещи и може би няма да ми липсва.

Снежана ни удари под кръста. Още в първите дни се изказа по медиите, че е лежала в затвора заради самопризнанията на някои от нас и че „на малки парчета да я режат, не би признала нищо“. Не са я рязали на парчета. През годините Снежана започна да разказва нашите спомени от ужаса като свои. Безразлична ми е. Господ да й прощава за интригите и малодушието.

Ашраф е сгоден. Бързо се ориентира в новата ситуация. Пожелавам му щастие.

Здравко влезе в болница веднага след като пристигнахме. Нашият буфер, проводник, връзката със света, говорителят ни през последните 3 години, падна, когато си пристигнахме. Слава Богу, оказа се поправимо. Продължаваме напред.

Нася ме познава най-добре и вероятно свободата няма да ни раздели. Надявам се и навън да продължим да говорим на един език.

Аз мисля да уча. Да се запозная с компютрите и техниката, която се е развила в мое отсъствие.

Не искам да нараня никого повече, отколкото вече е наранен.

Но казвам истината.

Говоря за болката и моя живот такъв, какъвто е. И нека този, който е безгрешен, пръв да хвърли камъка.

***
1999 г., Либия. Пет български медицински сестри и един палестински лекар са задържани по обвинение в умишлено заразяване с вируса на СПИН на стотици деца. Кристияна Вълчева е една от тях. Полицаите, които я арестуват, искат от нея да признае, че стои в основата на дяволски заговор срещу джамахирията, чиято цел е да отнеме живота на няколкостотин либийски деца. В желанието си да я пречупят, да стъпчат духа й, да я доведат до ръба на психическите и физическите й сили, мъчителите й не се спират пред нищо. И Кристияна започва една битка с болката, с лъжите, с времето. Книгата, която държите в ръцете си, е изключителната й изповед за осемте години, прекарани в плен на един диктатор и като заложница в ситуация без изход, в която се преплитат пари, политика и стотици човешки съдби.

о1. к

Все още няма коментари...

Info! За съжаление само регистрираните потребители могат да публикуват коментари.Моля, влезте или се регистрирайте.