Какво да направя, когато съм малтретиран?

  • 0 0
  • (Rated 0 Stars)
  •  15-10-2018
  •  119

Автор:Колектив
Издателство:Развитие на гражданското общество
Страници:56
Корици:Меки
Година:2002
Броя:1
ISBN: Тегло (гр.): Формат: 140 / 200 Състояние: Отлично
Когато насилието е в рамките на семейството, децата не успяват да изградят и съхранят естествена привързаност към родителите, които те възприемат като застрашителни, опасни и пренебрегващи. Детето формира усещане за самото себе си на базата на жестокото и незаинтересовано отношение на най-близките му хора към него. Чувството, че то е на разположение на другите, пречи на развитието на нормална телесна и емоционална саморегулация и води до нарушения на съня, храненето, до актове на самонараняване.

Възможно е изоставане в психическото и физическото развитие, трудности в общуването и в училище. Изискването за безпрекословно подчинение на волята на насилника разрушава всички опити за поемане на инициатива, толерира мълчанието и налага пасивно поведение. Така децата израстват с нарушения в грижата за себе си, идентичността, способността за интимност, обикновено избягват контакти, имат трудности със сприятеляването, затворени са, импулсивни и агресивни.

В пубертета и юношеството те често развиват форми на дезадаптивно поведение - въвличане в насилствени връзки, в банди и секти, злоупотребяват с алкохол и наркотици, опитвайки се да избягат от реалността, имат проблеми с ученето и в общуването с връстници, бягат от дома и училището, развиват депресия, анорексия и булимия, правят опити за самоубийство.

******
КАК ДА РАЗБЕРА ДАЛИ СЪМ МАЛТРЕТИРАН /ПРЕКИ ПРИЗНАЦИ ПОКАЗВАЩИ НАСИЛИЕ/:

ФИЗИЧЕСКО НАСИЛИЕ - удряне, ритане, щипане, раздрусване, пошляпване, изгаряне, хапане, душене и т.н. Може да включва даване на детето отровни вещества, неподходящи лекарства или алкохол. Възможно е да се използва ненужна сила при хранене, сменяне на пелена или дреха. В резултат могат да се появят охлузвания, синини, драскотини, подутини и други видими наранявания по тялото на детето, както и вътрешни - счупвания и кръвоизливи. Вредите може да не са причинени умишлено и да са следствие на прилагане на свръхстроги мерки за дисциплина или физически наказания.

СИМПТОМИ ПОКАЗВАЩИ ФИЗИЧЕСКО НАСИЛИЕ:

Фрактури;

Синини;

Вътрешни наранявания;

Несъзнателен жест за предпазване;

Охлузвания, одрасквания;

Открити рани;

Отоци;

Белези от шамари;

Ухапвания;

Счупване /избиване на зъб/;

Синини под очите /кръвоизливи/;

Скубане на косата;

Синини по ръцете от стискане;

Стари или повтарящи се фрактури;

бз. Какво да направя, когато съм малтретиран?

Категория › За родители

Все още няма коментари...

Info! За съжаление само регистрираните потребители могат да публикуват коментари.Моля, влезте или се регистрирайте.