Справочник на лекарствените средства

  • 0 0
  • (Rated 0 Stars)
  •  11-10-2018
  •  73

Автор:Колектив
Издателство:Медицина и физкултура
Страници:199
Корици:Меки
Година:1996
Броя:1
ISBN:954420167Х Тегло (гр.): Формат: 175 / 245 Състояние: Мн. добро
ПРЕДГОВОР
Последното издание на „Лекарствен справочник на разрешените за употреба в страната лекарствени средства“, написан от колектив изтъкнати фармацевти от тогавашното Държавно Аптечно Обединение (ДАО), е преди 13 години. Голямата инертност на бюрократичната държавна система и последвалото разграждане и приватизиране на част от ДАО са основните причини да се лишат българските лекари и фармацевти от такъв жизненоважен за практиката справочник, аналозите на който в почти всички страни на света се преработват и преиздават ежегодно.

Предложеният справочник е написан от лекари — главно от Катедрата по фармакология към Медицинския факултет в София. Броят на авторите е необичайно голям и това създава на издателите проблеми от най-различен характер. Основната причина за това е малкото време, с което авторите разполагат, и горещото им желание българските лекари и фармацевти да имат справочника във възможно най-кратки срокове.

Това ръководство се отличава коренно от лекарствения справочник на ДАО по някои важни структурни и същностни характеристики. Преди всичко материята в него е организирана не по азбучен ред, а по системна фармакотерапевтична класификация. С това настоящият справочник възприема структурата на най-добрите образци в Европа и света. Лекарят ще бъде улеснен да види не само лекарството, което е решил да ползва, но и възможните полезни и рационални алтернативи. За първи път лекарствените средства са означени и написани на български език, т. е. на езика на страната, на който се изговарят, нещо което всички страни на света вече са направили. Вместо тежките латински окончания на лекарствата се възприема транскрипцията на Index Nominum или на Европейската и Международната фармакопея. Химическите наименования на лекарствените вещества са преведените на български език наименования по унифицираната система на деветото издание на Pharmaceutical and Chemical Synonims (Elsevier. Amsterdam—New York—Oxford, 1990). Разработката и представянето на отделните статии на лекарствата са съобразени със стремежа, въпреки изключително ограниченото пространство, да се дадат основните данни за състава на лекарствата, тяхната фармакокинетика, фармакодинамика, лекарствени взаимодействия, показания, противопоказания, дозов режим, странични и токсични ефекти и лекарствени форми.

Искаме да вярваме, че издаването на „Справочник на лекарствените средства“ не само ще отговори на най-насъщните интереси на българските лекари и фармацевти, но и както по структура, така и по характер ще ни приближи към развитите страни и народи.

Авторите ще бъдат благодарни на всички, които намерят време да изкажат вижданията си за справочника и направят предложения за неговото усъвършенстване.
Проф. П. Узунов

Забележка: Здраво книжно тяло, без забележки в текста. На гръбчето имаше залепнала корица от книга.
Категория › Медицина и биология

Допълнителни снмики

Все още няма коментари...

Info! За съжаление само регистрираните потребители могат да публикуват коментари.Моля, влезте или се регистрирайте.