Иван Шишман - Драма + CD

  • 0 0
  • (Rated 0 Stars)
  •  8-10-2018
  •  149

Автор:Камен Зидаров
Издателство:Народна библиотека "П. Р. Славейков"
Страници:190
Корици:Твърди
Година:2012
Броя:1
ISBN:9789549294613 Тегло (гр.): Формат: 130 / 200 Състояние: Добро
ПИЕСА ТРАГИЧНА И ВЕЛИЧАВА
Във времето на своята младост Камен Зидаров пише стихове - темпераментни, романтични, с изявена гражданска позиция. Първите му творби са отпечатани във в. „Изгрев” (Русе) през 1918 г., в сп. „Лебед” (Г. Оряховица) и сп. „Голгота” (Ст. Загора) през 1920 г. Интересът му към театъра се проявява от още по-ранна възраст, а срещите с театралното изкуство предопределят целия му живот. Първите трепети, възторзи и трайни спомени са от пиесите, поставени на читалищната сцена в родното Драганово. Като ученик в Търновската мъжка гимназия Камен Зидаров с ентусиазъм участва в театралната трупа на училището. В следващите години той е един от учредителите на работническия театър в Перник, където работи като читалищен деец и библиотекар.

С първата си драматургична творба „Царска милост” (1949 г.) талантливият ни земляк заявява пристрастието си към сюжети от близкото минало, които по-късно намират оригинални решения в драмите „Усилни години”, „За честта на пагона”, „Блокада”. Всяка от тях пресъздава вълнуващи събития от националната ни история, представени чрез ярки сюжети, плътен, оригинален драматургичен разказ и характерни, запомнящи се герои. С историческите си пиеси той успява да наложи свой почерк, визира позицията си, свързана с превратностите на епохата. Маниерът му на писане е съществен принос към националната драматургия от по-ново време.

Най-голяма популярност Камен Зидаров добива с драмата „Иван Шишман” (1959 г.), именувана първоначално като „Безсмъртна песен”. В нея той влага целия си поетически талант, усета и умението си за изграждане на сценична постановка. Принос за успеха му има и сюжетът — сложната, изпълнена с трагизъм съдба на последния владетел на славния Търновград, напрегнатите години, преди държавата да бъде потопена в мрака на робството. Пиесата се отличава от предходните с по-силната си експресия, с по-голямо майсторство в словесния рисунък. Темите, свързани с патриотизма, саможертвата, смъртта, интерпретирани в контекста на историческите събития, са представени с внушителна категоричност.

Действието е наситено с вълнуваща димамика, с напрегнати ситуации.

Особено голям е успехът в умелото извайване на трагичния образ на цар Иван Шишман.

Незабравима остава сценичната реализация на драмата от актьорския състав на Народния театър „Иван Вазов” в София веднага след нейното написване. Ярките идеи и образи, които доминират в творбата, са изразени чрез интересната режисьорска концепция на Николай Люцканов.

Публиката е покорена от изпълнението на актьора Стефан Гецов, който по блестящ начин се въплъщава в ролята на последния владетел на Търновското царство. Истински вълнуващо е изпълнението на актрисата Виолета Ба-хчеванова в ролята на Мария-Десислава, образ, който въплъщава характерните качества на българката - твърдост във вярата, смелост, сила за отстояване на националното достойнство, физическа красота. Завесата на театър „Иван Вазов” се вдига повече от седемстотин пъти, за да представи пиесата, като истинско тържество на единението между автор и актьорски състав.

„Иван Шишман” е предпочитано заглавие от актьорските трупи в цялата страна и се радва на успех по сцените на други наши театри. Особено голям е той във Велико Търново, където историческите събития са поставени в своята естествена среда, и трагизмът, свързан с последните дни на средновековната българска столица, се преживяват особено силно. В репертоара на Великотърновския драматичен театър пиесата е включена в сезон 1961/1962 г. Постановката е дело отново на Николай Люцканов и художника Асен Митев. Ролята на цар Иван Шишман е пресъздадена от актьора Петър Пенков и е най-доброто му достижение на търновска сцена.

Забележителни са актьорските изпълнения на Елена Стефанова в ролята на Теодора-Сара, на Петър Петров в образа на Мирослав. Заслуга за успеха има цялата театрална трупа, за която участието в пиесата е изпълнен дълг към Велико Търново и към изкуството.

Половин век след премиерните спектакли „Иван Шишман” интригува театралната публика със същата сила. Съвременното й разчитане ни връща към корените на българския национален дух и позволява да се видят посланията на Камен Зидаров за пребъдването на българския род. През 2007 г. на великотърновска сцена отново оживяват образите на велики и славни българи. Новият сценичен вариант е под режисурата на Димитър Шарков.

Сценографията на Надежда Митева превръща спектакъла в особено емоционален и зрелищен, което позволява без усилие да се навлезе в сложните и трагични събития от времето на Средновековието.

Великотърновци имат възможност да се насладят на вълнуващата игра на актьорите Любомир Бъчваров, Борис Луканов и Йоана Буковска.

Идеята за ново печатно издание на тази класическа българска пиеса принадлежи на Народна библиотека „П. Р. Славейков”. Навършването на 110 години от рождението на нейния автор е допълнителен мотив за популяризирането на творчеството му с историческа тематика. В реализирането на проекта взеха участие библиотечните специалисти и община В. Търново. Голямо беше желанието книгата да е достъпна за театрали и хора със зрителни проблеми. Затова към нея се приложи аудиовизуален диск с избрани монолози в изпълнение на актьорите Стефан Гецов и Любомир Бъчваров. Надяваме се, че новото издание на „Иван Шишман” ще влезе в големите библиотеки на България, че ще се ползва от българите днес и през следващите десетилетия.
Иван Александров

о1. Иван Шишман

Здраво книжно тяло, повредени няколко страници, не пречи на текста.

Категория › Драматургия

Допълнителни снмики

Все още няма коментари...

Info! За съжаление само регистрираните потребители могат да публикуват коментари.Моля, влезте или се регистрирайте.