Раждане и смърт на звездите

  • 0 0
  • (Rated 0 Stars)
  •  6-10-2018
  •  113

Автор:Никола Николов, Венелина Рачева, Андрей Николов
Издателство:Народна просвета
Страници:1988
Корици:Меки
Година:110
Броя:1
ISBN: Тегло (гр.): Формат: 140 / 200 Състояние: Мн. добро
Библиотека за ученика. Серия "Физика". Неизползвана книга.

СЪДЪРЖАНИЕ
Предисловие 3

За д-ьрветата в гората и звездите в небето 5

Характеристики на звездите 7

И звездите имат предпочитания 17

Къде, кога и как се раждат звездите 18

Ядреното гориво на звездите 28

Неутриното поставя проблеми 40

Звездите живеят 45

Пулсация и еволюция 64

Как умират звездите 74

Вели джуджета 78

Свръхнови звезди 84

Как бяха открити пулсарите? 81

Какво са пулсарите? Неутронни звезди! 85

Черни дупки 101

Заключителни думи 110

ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ ДУМИ
...Та нали все още не сме видели всички неща в тяхното голямо и истинско великолепие, а остротата на нашето зрение открива пътищата на търсенето и строи първите предпоставки за опознаването на истината, за да могат нашите изследвания да преминават от видимите неща към скритите в мрака и да откриват истини, по-стари от света, като например: Откъде са взели своето начало звездите? В какво състояние се е намирала Вселената, преди да са се обособили в нея съставните й части? Какъв е бил този разум, който е подредил нещата, потънали в бездната на безпорядъка? Кой е определил мястото на всяко нещо? Нашата мисъл руши преградите в небето и не се задоволява с познанието на нещата, които са наоколо.

С е н е к а
В тази книга направихме една далечна и дълга екскурзия. Дълга, защото тя траеше от раждането до умирането на звездите, което обхваща милиарди години. Далечна, защото посещавахме звезди, които се намират на неподозирано големи разстояния от Земята и Слънцето.

Но нека не забравяме, че в нашата екскурзия ние не пресякохме границите на Млечния път. А звездни системи, галактики като него само със сегашните възможности на астрономията се наблюдават милиони и милиони. И ние улавяме с нашите телескопи светлината от най-далечните все още видими галактики, след като тя е пътувала милиарди години. Ще бъде интересно да можем да продължим нашата екскурзия вече не само сред звездите в Млечния път, а всред галактиките на Вселената! Но такава екскурзия нямаме възможност да направим в тази книга. Ще я оставим за следващата.


бз. Раждане и смърт на звездите

Все още няма коментари...

Info! За съжаление само регистрираните потребители могат да публикуват коментари.Моля, влезте или се регистрирайте.