Триградско ждрело и Дяволско гърло

  • 0 0
  • (Rated 0 Stars)
  •  29-9-2018
  •  175

ПРОДАДЕНА

Автор:Димитър Райчев
Издателство:Медицина и физкултура
Страници:37
Корици:Меки
Година:1979
Броя:1
ISBN: Тегло (гр.): Формат: 130 / 200 Състояние: Мн. Добро
Малка туристическа библиотека

В тази книжка на Малка туристическа библиотека са описани живописною Триградско ждрело и пещерата Дяволското гърло. Задълбочено са разгледани географската и геоморфоложката характеристика и карстовите форми в Триградския район. Разказана е историята на този героичен родопски край.

В книжката се предлагат интересни маршрути до Дяволското гърло, Ягодинската пещера и други пещери в района, до красивите Чаирски езера и Чаирското ждрело и др.
© Димитър Райчев, 1979

Посвещавам на Сияна и Ев ста-тий, леководолази от Барна, загинали при проучване на долния сифон на Дяволското гърло, и на всички, които помогнаха за изучаване на района и превръщането му в обект за пещерен туризъм.

Разнообразията природа на Смолянски окръг благоприят-ствува развитието на курортною дело и туризма. За тази цел се изгражда модерна база — хотели, туристически хижи, бал-неосанаториуми, ресторанти, лифтове и др. Курортът Пампорово заедно с другите зони образува среднородопския комплекс „Орфей“, който все повече се утвърждава като един от най-добрите високопланински курорти на България с вътрешно и международно значение.

Голяма част от централните райони на Родопите е заета от карстови площи, чиито форми привличат не само туристи и спелеолози, но и специалисти от различни клонове на науката, допиращи се до науката за пещерите.

В окръга бяха създадени прекрасни условия за разкриване и проучване от пещерняците на това голямо карстово богатство и бе приета програма за развитие на пещерния туризъм. Уточнени бяха обектите, които ще се използуват за практикуването му.

В северната част на окръга бе изградена модерно обзаведената хижа Чудните мостове. От нея туристите могат да посетят Чудните мостове — тези интересни карстови феномени. В гр. Чепеларе бе открит туристическият дом Пещерняк, който е изходен пункт за всички маршрути и обекти из окръга. В музейната сбирка по спелеология посетителят може да получи пълна информация за най-характерните форми от повърхностния и подземния карст, за пещерната флора и фауна и за живота на древните люде, обитавали пещерите преди хилядолетия. Освен това на специалистите са предоставени добри условия за работа по проблемите на карета и богата картотека.

Красивата пещера Улцата край с. Могилица заедно с архитектурните паметници и старините в този район също представляват интерес за туристите.

Ягодинската пещера с другите карстови форми и ждрелото е един привлекателен обект за всички. В района на с. Три-град се намират прочутото Триградско ждрело и Дяволското гърло — един величествен и уникален понор. Кокетната хижа...

Категория › Пътеводители

Все още няма коментари...

Info! За съжаление само регистрираните потребители могат да публикуват коментари.Моля, влезте или се регистрирайте.