Децата на новото хилядолетие. Книга 1-2

  • 1 0
  • (Rated 5 Stars)
  •  27-9-2018
  •  220

Автор:Каролина Хеенкамп
Издателство:Аквариус
Страници:616
Корици:Меки
Година:2003
Броя:1
ISBN: Тегло (гр.): Формат: 140 / 200 Състояние: Мн. добро
Идеи и упражнения за лесно и пълноценно общуване с децата-индиго

* Децата, на новото, хилядолетие, Книга 1
Въведение
Новите деца са някак по-различни!

Макар животът ми да се стече така, че не родих свои деца, аз се чувствам майка в сърцето и душата си. Вече повече от десет години работя с много любов като терапевт. Освен това преподавам различни лечебни методи и водя курсове за развитие на интуицията, например, или - за работа със светлината. Натрупах какъв ли не прекрасен опит с децата, обичам тяхната оригиналност, неизчерпаемите им хрумвания, разпознавам задачите и жизнената им предопределеност. Винаги се изпълвам с тъга, когато осъзнавам колко лесно могат да бъдат наранени от липсата на внимание и уважение към личността им.

В продължение на години в кабинета и на семинарите ми идваха белязани от живота хора. По време на терапията често ставаше ясно, че никога до този момент не са имали възможността да бъдат самите себе си, вследствие на което връзката с вътрешното им дете, с намеренията и визиите им постепенно се е прекъснала. Сблъсках се неведнъж с млади хора, изгубили чувството си за собствена значимост още в ученическите години, не изпитващи доверие във възможностите си, нито любопитство по отношение на живота, да не говорим за случаите на нежелание да участват в него. Открилите отново мечтите си възрастни преживяваха емоционален подем, но после се убеждаваха, че им предстои дълъг път, докато пак се научат да навлизат дълбоко в себе си и да лекуват нараненото си вътрешно дете. Докато общуваха в група или докосваха цветове по метода Аура-Сома, много от тях успяха да почувстват и видят своето истинско прекрасно Аз -онова, до което винаги съм успявала да се добера у всеки един човек.

Непрекъснато размишлявах как бих могла да спестя на хората подобни травми. Беше ми ясно, че трябва да започна с децата, за да променя наистина поне нещичко в нашия свят. Първата стъпка предприех през есента на 1999 г., когато с голямо въодушевление започнах да изграждам мрежа, наречена от мен СВЕТЛИНЕН ПРЪСТЕН НА ДЕЦАТА-ИНДИГО и разпростряла се междувременно по целия свят (виж стр. 255). Втората стъпка е настоящата книга - тя също е плод на желанието ми да извоювам за тези жители на света подобаващо място в него. За да я напиша, се опрях на своя придобит като терапевт и преподавател опит, на близкото сътрудничество на лекари, учители, други терапевти, на самите родители и деца. С нея си поставих за цел да привлека всички заинтересовани хора и групи, за да споделя намерените досега решения и да ги подтикна да обединим усилията си в откриването на нови.

От дълго време неизменно си задаваме следния въпрос: „Какво всъщност става с нашите малки или вече поотраснали деца?“ Все по-голяма част от тях демонстрират с поведението си, че отказват да се подчиняват на общоприетите обществени норми и не желаят да се приспособят. Тези деца поставят родителите и социалното си обкръжение в голямо затруднение и предизвикват у всички чувство на дълбока несигурност. Отличават се с отсъствие на внимание, на съсредоточеност, както и с хиперактивност, превърнали се вече в широкоизползвани понятия. Наред с това обаче нерядко проявяват и свръхсетивност на възприятията, повишена интуитивност и паранормални способности. Независимо дали ходят на училище или са все още в детската градина, те настояват за нови възгледи и нови правила в отношението към тях. Но най-вече държат на яснотата: в линията, в чувствата и границите, в дискусиите, любовта и дисциплината, както и - на по-голяма свобода.

В обичайния начин на мислене на обществото е заседнало понятийното разделение на „нормално“ и „с отклонения“. Но кое всъщност е нормално? Тенденцията (тръгнала от САЩ) надарените с качества на медиум или страдащи от различни дефицити деца да бъдат успокоявани с лекарства, е ужасяваща. Сякаш е дадено някакво нареждане в резултат на възпитанието им от тях да излязат възможно най-големите конфор-мисти, за да не се допуснат възможни нови развития на личността.

Само че, според мен, поведението на новите деца вече не се побира в представите ни за социална „нормалност“. В него се съдържа нещо повече. Освен че разкрива част от това „нещо повече“, книгата ми е призив към всички хора по света да осъзнават себе си всеки миг, да виждат красотата в осъзнаването и да се оставят то да определя действията им.

**
Децата, на новото, хилядолетие, Книга 2
Предисловие
По-добре е да запалиш само едничка свещица, отколкото да проклинаш тъмнината.

Конфуций

Децата непрекъснато и безпощадно ни конфронтират с нас самите. Съжителството с тях е неимоверен шанс да опознаем себе си. Ако се осмелим да се погледнем в огледалото, което ни поднасят, ще видим, че родителството може да се се превърне в прекрасен път за развитие. Често срещам родители, които веднага след раждането на дете-индиго разбират, че занапред нищо няма да бъде, както е било. Съгласни ли са или не, те са принудени да поемат в друга посока и почти винаги стигат до един по-съзнателен живот. Да служиш на семейството си означава да търсиш равновесие между любовта към децата и любовта към самия себе си. А това неизбежно води до необходимостта от постигане на баланс между вземането и даването.

В първата си книга „Децата на новото хилядолетие“ обясних, че в днешно време вече се раждат деца, много по-различни от онези, които сме познавали досега. В нея читателят ще намери пълна информация относно значението и причините за появата на феномена „индиго“ и възможните му проявления. Това са проблеми, свързани с ученето и поведението, с ADD *, хиперактивността и други дефицити, но и с особености като свръхнадареност, повишена чувствителност, преждевременно духовно съзряване и т. н.

Паралелно с първата книга се оформи и ръкопис, в който откликнах на много въпроси, появили се, докато се обсъждаше темата „новите деца“ и възникващите пред тях трудности поради новия начин, по който възприемат света. Въпросите бяха от рода на: „И какво ще правим занапред?“, „Как ще живеем по-нататък?“, „Какво следва да променим в живота си?“. Те трябваше да получат отговор. От споменатия ръкопис се роди книгата, която сега държите в ръцете си.

Тя Ви предлага съвети и лесни за изпълнение упражнения. Освен това би могла да Ви мотивира да осмислите ситуацията, в която се намирате, да предприемете нещо по собствена инициатива и да поемете отговорност. Ако я прочетете и после приложите прочетеното на практика, животът Ви коренно ще се промени. Ще разберете истинската си същност и същността на децата си. Ще станете по-активни, по-жизнени, по-съсредоточени и по-съзнателни и повече няма да се задоволявате толкова лесно с онова, което Ви се налага отвън. Ще поискате сами да определяте какво да стане с Вас и Вашите близки и ще направите живота си такъв, какъвто винаги сте си го представяли (най-вече като малки).

Книгата е предназначена главно за работа. Тя ще бъде с Вас по време на заниманията Ви с енергията и съзнанието. Включените в нея упражнения се отнасят не само за децата. Те важат в еднаква степен и за Вас, родителите и са един вид посвещение, целящо да Ви подкрепи по пътя на духовното Ви израстване, както и да Ви помогне да осъзнаете правото си на здравословен, пълноценен и радостен живот с Вашето семейство. А това право Ви принадлежи по рождение.

И накрая, настоящата книга ще Ви позволи сами да подобрите своето положение и положението на децата си. Ако усвоите и приложите наученото, децата Ви ще се чувстват при вас защитени, разбирани и духовно свободни.
Сияещото същество, каквото поначало е всяко дете, ще успее да се прояви и да поеме живота си в свои ръце. Така всички вкъщи ще се превърнете в истински „кули от светлина“, излъчващи положителна, съзидателна енергия. Тя ще се отрази благотворно на мнозина от обкръжението Ви и ще ги импулсира да станат по-позитивни, по-съзнателни, по-радостни и по-здрави. За тази цел не е необходимо нищо повече, освен да бъдете жив пример. Това е същността на истинската работа с енергията.

Първата част на книгата съдържа много информация за това какво всъщност представлява човекът. Ако искате успешно да промените живота си, най-напред трябва да сте наясно с неговото енергийно начало. Всичко в нашия свят се състои от енергия - както материята, така и хората. Откъде обаче се взема тя? Как работи мозъкът? Защо той има две полукълба и каква е задачата им? Каква е ролята на нервната система? Какво представляват аурата*, ДНК*, хелиографското копие? Какво означава да имаш „основна потребност от сигурност и защитеност“ и защо точно тя е много важна за малките? На тези и много други въпроси също се дава отговор в първата част, а втората съдържа предимно упражнения, идеи, енергийни игри и разкази за преживяно от родители и деца-индиго. Бих искала да Ви напомня, че ако редовно изпълнявате упражненията, ще забележите рязка промяна в живота си. Придобитият опит ще Ви вдъхне увереност, че сте на прав път, ще Ви накара да повярвате в собствените си сили и ще осигури хармония между Вас и децата Ви.

1.10.2001 С любов:

--------Бележка под линия---------
1 Attention Deficit Disorder, англ. - синдром на дефицит на вниманието. Виж: „Децата на новото хилядолетие“, книга първа, изд. „Аква-риус“, София, 2003 г., стр. 102-107. - Бел. ред.

--------
Каролина Хеенкамп
* Читателят ще намери обозначените със звездичка термини в приложението, виж стр. 334. - Бел. ред.

о1. Децата на новото хилядолетие. Книга 1-2Допълнителни снмики

Все още няма коментари...

Info! За съжаление само регистрираните потребители могат да публикуват коментари.Моля, влезте или се регистрирайте.