130 любими градски шлагери

  • 1 0
  • (Rated 5 Stars)
  •  17-9-2018
  •  142

Автор:Сборник
Издателство:Андреоти
Страници:126
Корици:Меки
Година:1992
Броя:1
ISBN: Тегло (гр.): Формат: 115 / 165 Състояние: Мн. добро
• • •
Едва ли можем да си представим пъстрата картина на музиката за забавление и отмора без старата градска песен. За нея винаги се е говорило и хубаво, и лошо ... Ревностните поддръжници на селския ни фолклор я обявяват за безвкусица, проф. Иван Шишманов дори я сравнява с "печални хризантеми", които не могат да съперничат на "сладкодьхните теменужки" на народната песен. Музикалната ни наука съвсем доскоро се отнасяше към това явление, ако не изцяло негативно, то поне с голяма доза пренебрежение. Първият сериозен труд, посветен на старите градски песни, съдържащ много информация, много образци с текстове и мелодии е "Български градски песни" на Николай Кауфман. Но това сериозно изследване така или иначе остана единствено. Едва през последните няколко години, заедно с разкрепостяване на вкусовете на "културните идеолози", градските шлагери започват да заемат полагащото им се място сред другите музикално-забавни жанрове. Стана ясно, че в сърцата на хората има обич и за "сладкодьхните теменужки" и за "печалните хризантеми". Стана ясно и че много от считаните за "второ качество" песни имат високи художествени качества.
Всъщност, това е ново само за някои. Известно е, че автори, преводачи и разпространители на градските песни в началото на века са били преди всичко българските интелигенти. Сред тях са имената на такива безспорни светила в нашата култура като П.Р.Славейков (негов е превода на "Гърди си с рози накичи”, текста на "Стройна се Калина вие" и много други изключително популярни песни), П.КЛворов, Ив.Вазов, художникът Константин Щъркелов.

В настоящия сборник са поместени текстове на 130 сред най-известните градски шлагери. По тематика те са главно любовни (до N 106), но има и хумористични, патриотични, гурбетчийски, градско-селски. Някои от тях са представени и с вариантите си. Създавани и разпространявани по модела на селския фолклор, тези произведения се подчиняват на същите закони. Затова ще ви направят впечатление, вероятно, а различията в някои от текстовите варианти, сравнени с публикуваните от Н.Кауфман, например.


Това, разбира се, далеч не е най-същественото. Важно е, че в ръцете ни е сборник с текстове, създаден по образец на песнопойките, излизали години наред н правили достъпни тези песни, изпълнявани от млади и стари, изпълнявани от хора с различно социално положение. Песни, съпътстващи живота в моменти на радост, веселие, но и на тъга ... В такива моменти дори и човек от ранга на цар Борис III е слушал любимата си песен "Разлъка", която ще намерите още в първите страници на това издание.

о1. бз. 130 любими градски шлагери

Категория › Фолклор и митология

Все още няма коментари...

Info! За съжаление само регистрираните потребители могат да публикуват коментари.Моля, влезте или се регистрирайте.