Дого Аржентино - От създаването на породата до днес

  • 1 0
  • (Rated 5 Stars)
  •  15-9-2018
  •  306

ПРОДАДЕНА

Автор:Радостина Тонева
Издателство:Дого
Страници:126
Корици:Меки
Година:1998
Броя:1
ISBN:9549031918 Тегло (гр.): Формат: 140 / 200 Състояние: Мн. добро
СЪДЪРЖАНИЕ

Предговор — Белият ангел на смъртта.....................................5

Глава I — Основни характеристики, отличаващи

дого аржентино от останалите породи..........................................7

Глава II — Качествата, които трябва да притежава кучето за лов на едър дивеч и за борба с хищниците в Аржентина...........9

Глава III — Исторически преглед..........................................15

Глава IV — Анатомия и физика............................................25

Глава V — Стандарт............................................................43

Глава VI — Новият модел на стандарта..................................63

Глава VII — Свирепи ли са дого аржентино...........................89

Глава VIII — Пазачи ли са дого аржентино............................95

Глава IX — Дого и семейството...........................................101

Глава X — Защо се бият и умират кучетата..........................105

Глава XI — Ловец и помощник...........................................111

Глава XII — Контакти.......................................................115

Глава XIII — Правилници..................................................117

На Еротика дал Чемикал и Том де Лусиели

ПРЕДГОВОР

БЕЛИЯТ АНГЕЛ НА СМЪРТТА

Това бе първото определение на дого аржентино, което прочетох в нашия периодичен печат. Определено ме смути, тъй като у дома вече растяха две прекрасни игриви и изпълнени с енергия бели същества от порода, напълно непозната у нас. Потърсих чужда литература, но и там не намерих много информация, тъй като през 1992 година породата беше рядкост и за Европа. Първият по-сериозен материал, на който попаднах в едно италианско списание, носеше заглавие “Cane gladiatore”: гладиатор от ринговете за битки, безчувствено на болка, не се страхува от нищо, защото е селектирано да влиза в схватка с потенциално по-силни от него противници... Не ми се искаше да повярвам, че отглеждам кучета убийци..., докато стигнах до текста: “тази порода (бел. ред.: кучето за битки от Кордоба) била изправена пред опасността от изчезване, когато през 1920 година със закон били забранени битките между кучета. Д-р Антонио Норес Мартинес я спасил, използвайки я като основа за създаване на нова порода кучета за лов на пуми и глигани.” Perro de pellea de Cordoba е кучето за битки, безжалостният убиец, а не дого с розовите лапи!

Първият контакт, който установих, търсейки информация за породата, беше с клуб Дого аржентино в Америка на Тито и Джа-нет Крайер, които бяха любезни да изпратят материали и снимки на дого.

След това се роди идеята за създаване на клуб на породата у нас. Защото модата е занимание светско, подвластно на човешките капризи, а кучето не може да бъде обект на модни увлечения.

Така се свързах с Аржентинската федерация по кинология и клуб “Д-р Антонио Норес Мартинес”. Огромна помощ ни оказа г-жа Ана-Мария Руфино с материали, правилници, стандарт и коментар към него, а след нейното посещение и съдийстване на специализираната изложба, организирана от КДАБ през май 1997 годдина, която впрочем е и първата по породата на Балканския полуостров, надявам се, че вече всички, които обичат дого, се избавени от своите съмнения и колебания относно екстериора и темперамента на дого.

Настоящото четиво няма претенции на научна монография, то съдържа информацията, която съм намерила до момента от различни източници, като основно съм използвала две издания на Аугу-стин Норес Мартинес (“Historia del Dogo Argentino” от 1978 r., “El Dogo” от 1989 г.), материали и снимки, публикувани в аржентинското сп. “Gruni 2”, стандарт и коментар към него, педоставени ни от аржентинския дого клуб, брошурите, изпратени от ADKA (САЩ), от Италия.

Бих искала да споделя, че колкото повече чета и опознавам дого аржентино, толкова повече се влюбвам в тази порода, която считам за уникална. Вярвам, че след като прелистите последната страница на тази книга, ще се влюбите в дого завинаги!
EROTIKA DEL CHAMICAL и ТОМ DE LUCIELI, първите дого аржентино в България. Внесени от Аржентина - развъдник Chamical, развъдник Agallas.
ДОГО АРЖЕНТИНО

б. з. Дого Аржентино. От създаването на породата до днес
Категория › Домашни любимци

Все още няма коментари...

Info! За съжаление само регистрираните потребители могат да публикуват коментари.Моля, влезте или се регистрирайте.