Сърцето - птица

  • 0 0
  • (Rated 0 Stars)
  •  13-9-2018
  •  59

Автор:Ина Крейн
Издателство:Сиела
Страници:115
Корици:Меки
Година:2010
Броя:1
ISBN: Тегло (гр.): Формат: 140 / 200 Състояние: Отлично
Серия: "Майстори на разказа".

СЪДЪРЖАНИЕ
ПЪРВА ЧАСТ 
Машенка /11 
Любов /16 
Анастасия / 20 
Мамчето Фут / 24 
Късмет/29 
Кутийка спомени /33 
Гершуин /37 
Боксьорът/ 41 
Помиярите и Д’Артанян / 45 
Джентълмен / 49 
Келеш / 54
Нежно правосъдие /58 
Почти еротично / 62 
Свещичка за Господ / 66 
Таралеж /70 
Трандафори / 73 
Трева/77 
Убежище / 81

ВТОРА ЧАСТ 
Вятър над жарава / 87 
Четири текили без луна / 90
Байрам / 94 
Левент / 98 
Непокорен / 103 
Най-сладкото табу /107 
Сърцето-птица /111

*****
ЧУДЕН ХУДОЖЕСТВЕН СВЯТ
Многостранно дарование притежава Илияна Каракочева (Ина Крейн); тя е блестяща поетеса и изящен разказвач. Настоящата й книга с разкази „Сърцето-птица“ категорично доказва нейното белетристично умение да извайва ярки човешки характери, които завладяват, разтърсват и извисяват, коригират нашите представи за битието.

Това, което откроява Ина Крейн като самобитна творческа индивидуалност, е новият поглед върху света и човека, новата художествена интерпретация за живота и смъртта, за любовта и омразата, за доброто и злото. Тя има поетическо виждане, когато вае своите драматични герои - един своеобразен и рядко срещан синтез между лирика, епос и драма. И всичко извлича от тривиалното ни съществуване; от сивото ни ежедневие създава приветливи светове, неутолими копнежи; под нейното перо всичко оживява и остро крещящата действителност става поносима и привлекателна.

Човекът в нейната художествена трактовка е постоянно меняща се материя, той е процес, търсеща мисъл, завладяваща емоционална стихия, която преоткрива себе си и света непрекъснато.

Ина Крейн има свои художествени открития. При нея няма екшъни и чудодейна сюжетност, а пределен лаконизъм, фина метафоричност, стегната композиция, съвършена простота на езиковия изказ и всеки словесен щрих при нея е образност. Тя не подминава и най-актуалния проблем за очовечаването на човека и как зад незначителните неща да виждаме духовни ценности и човешки стойности. Предлага ни нови сетива за обективното около нас и субективното в нас. Четеш тези разкази за сивия ни делник и долавяш някаква еволюция в себе си, някаква промяна в духовния взор, една проницателност да докосваш невидимото зад видимостта на света.

Може би най-значимото в тези разкази е, че Ина Крейн те заразява със своите идейни внушения, приобщава те към своя чуден и логичен художествен свят, кара те да се само-преодоляваш и да усещаш човешкото си предназначение.

Марин Кадиев

о1. Сърцето-птицаКатегория › Българска проза

Все още няма коментари...

Info! За съжаление само регистрираните потребители могат да публикуват коментари.Моля, влезте или се регистрирайте.