Кашер - храна за здраве и дух

  • 0 0
  • (Rated 0 Stars)
  •  13-9-2018
  •  141

Автор:Анастасия Леви
Издателство:Милениум
Страници:176
Корици:Меки
Година:2012
Броя:1
ISBN:9789545131989 Тегло (гр.): Формат: 140 / 200 Състояние: Мн. добро
Съдържание

Рецепти............................................................19

Салати Л...............................................20

Супи.................................................................43

Постни ястия..................................................65

Паста................................................................87

Риба................................................................105

Месо...............................................................121

Хляб................................................................157

Десерти..........................................................163

Какво всъщност означава кашрут

(евр. - кашер, идиш - кошер)

Буквалният превод е позволено или годно от гледна точка на алахата (еврейски закон). Понятието засяга широк кръг от юридически и ритуални проблеми: от правомощието на свидетелите и правата на дадено лице да изпълнява определени обреди или функции до ритуалната годност на дадени предмети за богослужение, тъкани, съдове за хранене и т.н. В ежедневието терминът „кашрут“ най-често се свързва с годността на храната за употреба. Противоположният термин на кашер е трефе - мръсен, неподходящ и затова забранен. Трефе продуктите и произтичащите от тях производни са забранени за всеки евреин.

Предписанията на алахата за кашрута при храните засягат произхода на животинските продукти, начина за тяхно-то приготвяне и правилата за употреба. Още в Битие четем за различието между „чисти“ (тахор) и „нечисти“ (ло тахор) животни, по-подробно описани в Левит и Второзаконие. Към чистите бозайници спадат преживните диви и домашни двукопитни. Животните, които имат само един от тези признаци (напр. камилата - преживя, но не е двукопитно, прасето е двукопитно, но не преживя) са „нечисти“ (в Библията са описани общо 42). Като нечисто се приема всичко, което е получено от „нечистото“, включително и млякото. Изхождайки от текстовете от Тората, Талмудът забранява 24 вида „нечисти“ птици. Това са всички хищни, блатни и водни птици с изключение на гъските и патиците. Забранени са и яйцата на тези пернати, а също и яйцата, в които има зародиш (дори капка кръв в жълтъка). Разрешените риби са само тези, които имат перки и лесно отделящи се люспи. Например змиорката и есетрата са трефе. Такива са и омарите, лангустите, мидите, охлювите и др. Забраната за „нечистите“ риби се отнася и за хайвера им. Всички влечуги и насекоми се считат за нечисти, но пчелният мед е разрешен за употреба. Според Талмуда са позволени 4 изрично посочени вида скакалци, но днес е трудно да се докаже кои са те, затова забраната важи за всички.

Ограниченията и забраните при растителните храни касаят само начина им на отглеждане. Според Битие плодовете са разрешени за храна, дори в комбинация с месо или мляко, стига в тях да няма червеи или личинки от насекоми. Все пак виното, направено от неевреи е забранено.

Разработени са редица правила за ритуалното заколване на животни и птици (шхита). Това става, като се пререже артерията на гърлото и дихателната тръба с нож с определена дължина. Идеята е нервната система на животното бързо да спре да работи и по този начин то да страда възможно най-малко. Това се извършва само от специално обучен „шохет“, в чиито задължения влиза и щателен оглед на животното, включително и вътрешните му органи (бдика). Месото на паднало или убито животно по правилата на шхита се определя като невела (мърша). Разкъсаните от зверове животни или животни с някакви увреждания, които биха могли да са причина за смъртта им, са забранени за консумация.

Законите са особено категорични към съществуващите при някои древни народи обичаи да се яде месото, откъснато или отрязано от живо животно. Тази забрана произтича от седемте закона, дадени на синовете на Ной в Битие.

Според Библията „душата на всяка плът е в кръвта й“. Затова употребата на кръв е грях, който се наказва с изтребление. Пълното й отстраняване става по няколко начина:

- За да се увеличи потокът на фъвта на закланото животно, то се окачва с главата надолу.

- Остатъкът от кръвта се отстранява чрез осоляване или в по-редки случаи месото се пече на открит огън.

- Преди осоляване на месото, то се потапя за 30 минути в чиста студена вода в предназначена само за тази цел купа, а след това се поставя в съд с много дупки или канали..........

ст. Кашер: храна за здраве и дух

 

Категория › Готварски книги

Все още няма коментари...

Info! За съжаление само регистрираните потребители могат да публикуват коментари.Моля, влезте или се регистрирайте.