Червеният дилижанс

  • 0 0
  • (Rated 0 Stars)
  •  9-9-2018
  •  56

Автор:Гюла Круди
Издателство:Народна култура
Страници:178
Корици:Твърди
Година:1972
Броя:1
ISBN: Тегло (гр.): Формат: 135 / 205 Състояние: Мн. добро
Библиотека "Избрани романи". № 5

Здраво книжно тяло, без забележки в текста.

Текст от обложката на книгата:
Гюла Круди (1878—1933) е ярък и самобитен представител на унгарската художествена проза от началото на XX век. Неговият поетичен свят — странна смесица от блян и действителност, минало и настояще, поезия и прозрение — е неповторим по своята оригиналност. По отношение на формата, езика и психологическия анализ той изпреварва много от стремежите на съвременната проза. Езикът му е блестящо лиричен,хумористично-гротескен и горчиво сатиричен, възторжен и унил,преднамерено старомоден и смело модерен

Макар и прибулена варабеските на въображението, картината на действителния живот, която Круди рисува, е остра критика, насочена към тогавашното общество. Героите на неговите произведения са предимно корабокрушенци, дерайлирали от живота хора, които изживяват тежко катаклизмите на епохата.

Круди е неимоверно плодовит писател. Написал е шестдесет романа, близо три хиляди разказа, над хиляда статии и очерци и четири пиеси.

Едно от най-популярните му произведения е романът «Червеният дилижанс» (1913). В този роман на фона на старинте Буда и Пеща пластично са изобразени порядките и нравите от началото на века, ярко се открояват образите на двете провинциални актриси, на вестникаря Казмер Резеда, на властния граф Едуард Алвинци. . .

Категория › Чужда проза

Все още няма коментари...

Info! За съжаление само регистрираните потребители могат да публикуват коментари.Моля, влезте или се регистрирайте.