Сто години огнище на просвета. Шесто основно училище

  • 1 0
  • (Rated 0 Stars)
  •  31-8-2018
  •  193

Автор:Ивелина Спасова, Сава Стойчева, Теменужка Манова
Издателство:П & П Славейкови
Страници:146
Корици:Меки
Година:1999
Броя:1
ISBN:9549730069 Тегло (гр.): Формат: 140 / 200 Състояние: Мн. Добро
СЪДЪРЖАНИЕ
Вместо предговор..............................................................................................................................................7
Сто години огнище на просвета......................................................................................8
Директори на училището....................................................... 31
Из архивите................................................................................. 32
Дарители...................................................................................... 36
Граф Игнатиев - нашият патрон.......................................... 39
Срещи с потомците на патрона............................................. 45
Училището в моя живот.......................................................... 53
Наша гордост.............................................................................. 87
Училище любимо, как хубаво си ти!....................................111
Литература...................................................................................146

*****
100 ГОДИНИ ОГНИЩЕ НА ПРОСВЕТА
Шесто основно училище „Граф Игнатиев" е едно от най-старите училища в столицата, създадено само десетилетие след откриването на първото висше училище в България - Софийския университет „Св. Климент Охридски". В края на миналия век, след като с Търновската конституция е прието задължително начално образование, се чувства остра нужда от училища, в които българските деца да получават образование.

В последната година на века - 1899 се взема решение да се открие трикласно мъжко училище. Приютява го сградата на сегашната улица „Алабин", където днес е Търговският дом. В двора й тече чешма, нашепваща за онези отминали времена, в които манастирската обител приканва жадните за знание момчета да научат в монашеските килии под пламъка на свещта как се пише и чете на български език. Преминало през бурите на времето, българското школо извървява дългия път през вековете от монашеската килия в XIV в. през елино-българското училище, за да достигне до взаим-ното училище на Неофит Рилски, Девическото на Анастасия Димитрова, Даскалоливницата на Иван Момчилов и класните училища на Найден Геров и Ботьо Петков. Училището е една от опорите на българина в борбата му за духовно оцеляване. Заедно със семейството, езика и традициите запазва онази неугасваща искра в душата на народа, която му дава сили да оцелее през изпитанията на времето. В продължение на векове родното образование се крепи на будните българи, широко отворили умовете и сърцата си за знания и просвета, устремени с поглед в бъдещето.

Такъв е и един от първите директори на мъжкото училище в сърцето на София - Георги Кертев - енергичен, интелигентен, с музикални дарби. Той успява да привлече добър учителски колектив, който да сее семената на знанието.

Първоначално са сформирани три паралелки първи (сега пети) клас и за две години училището става пълноценно с три прогимназиални класа. В началото на XX в. в училището преподават утвърдените учители Хр. Матев, П. Манов, Ив. Кузумов, Ст. Дринов, Ил. Гудев. През 1909 г. в него закипява музикална дейност, когато преподавател по музика става известният за времето си музиколог К. Рамаданов. Той основава хор и оркестър.

В началото на 1912 г. в столицата започва строеж на осем училищни сгради по общ план. На трикласното мъжко училище е предоставено място на ъгъла на улиците „Самоковска" и „Шести септември" в близост до Черната джамия. (Тя е строена през XVI век от арх. Ходжа Синан, наречена така заради минарето от черен гранит 
и известна като политически затвор. В началото на XX век е преустроена в православен храм и на 27.VI.1903 г., ден на честването на Св. Седмочисленици, е осветена. Обявена за паметник на културата, църквата „Св. Седмочисленици" напомня на народа ни за славното дело на славянските първоучители равноапостоли Кирил и Методий и техните ученици - Климент, Наум, Сава, Ангеларий и Горазд.) До църквата започва строежът на просветния храм. Основният камък на сградата, в която се помещава 6-то училище сега, се полага през пролетта на 1912 г. На мястото се събират учители и ученици и вграждат в основите на колоната, намираща се отляво на входа, паметен пергамент с датата на първата копка и имената с подписите на Фердинанд като държавен глава, Иван Ев. Гешов - министър председател, Ст. Бобчев - министър на просветата, Баталов - кмет на града и Ц. Сталийски - директор на училището.
Академик

Стефан Савов Бобчев -министър на просветата, поставил подписа си на пергамента, вграден и основите на сградата па училище ,,Граф Игнатиев"


Категория › Образование

Допълнителни снмики

Все още няма коментари...

Info! За съжаление само регистрираните потребители могат да публикуват коментари.Моля, влезте или се регистрирайте.