Вулкан. Лъчезар Заркин

  • 0 0
  • (Rated 0 Stars)
  •  30-8-2018
  •  73

Автор:Лъчезар Заркин
Издателство:Лъки-62
Страници:143
Корици:Меки
Година:б.г.
Броя:1
ISBN:95490667111 Тегло (гр.): Формат: 165 / 235 Състояние: Мн. Добро
Вулкан / Лъчезар Заркин

ПРЕДГОВОР
Авторът Лъчезар Заркин ми донесе завършения си нередак-тиран ръкопис на първата част на книгата си Вулкан в Президентството на Република България по моя покана.

Прочетох тази уникапна книга и реших да напиша предговор за нея, макар да знаех, че се захващам с много трудна работа.

Вглеждах се в бледото лице на сина и мислено се пренасях в годините в миналото, преживяно от мен в концлагерите и затворите на България.

Бащата Георги Заркин е живял преди 9 септември 1944 г. само четири години. Държавна сигурност щраква белезниците на Георги Заркин, когато той е вече двадесет и шест годишен и го вкарва в килия-единочка, където прекарва 12 години. Осъден е от съдебните власти на комунитическа България като един от най-опасните й политически противници, защото е писал позиви с вражеско съдържание, официални протестни писма до Тодор Живков, в които отрича личният му режим, осъждал е нахлуването на Съветските войски в Чехословакия през 1968 г. И за тази си дейност Георги Заркин лежи 12 години и накрая е убит в затвора.

С журналистическото си перо Георги Заркин се нарежда в челната редица български интелектуалци - борци против комунизма, оставил ни е хиляди неповторими страници за битието на българския народ през времето на комунистическото робство.

Жертва на комунистическата власт още през 1944 г. е убит и бащата на Заркин - Атанас Лазаров Заркин. Той е убит заедно с още девет мъже от родното си село Бели Искър, Самоковско.

Препоръчвам горещо книгата за Георги Заркин на българските читатели.

Вицепрезидент на Република България Тодор Кавалджиев

о1. Вулкан. Лъчезар Заркин
Категория › Книги с автограф

Все още няма коментари...

Info! За съжаление само регистрираните потребители могат да публикуват коментари.Моля, влезте или се регистрирайте.