По следите на изчезналите животни

  • 1 0
  • (Rated 5 Stars)
  •  30-8-2018
  •  88

Автор:Николай Йовчев
Издателство:Наука и изкуство
Страници:148
Корици:Твърди
Година:1982
Броя:1
ISBN: Тегло (гр.): Формат: 165 / 230 Състояние: Добро
СЪДЪРЖАНИЕ 

ЧОВЕКЪТ КАТО ЗООГЕОГРАФСКИ ФАКТОР (вместо увод)/5

ЕВРОПА/14

АФРИКА. МАДАГАСКАРСКА 300-ГЕОГРАФСКА ОБЛАСТ/35

АЗИЯ. МАЛАЙСКИ АРХИПЕЛАГ/57

СЕВЕРНА И ЮЖНА АМЕРИКА. АН-ТИЛСКИ И ДРУГИ ОСТРОВИ/68

АВСТРАЛИЯ И ТАСМАНИЯ. ОКЕА-НИЯ/91

„ВЪЗКРЪСНАЛИ“ ЖИВОТНИ/111

ЖИВОТНИ, ИЗЧЕЗНАЛИ ОТ ФАУНАТА НА БЪЛГАРИЯ ПРЕЗ ИСТОРИЧЕСКО ВРЕМЕ/129

МЕЖДУНАРОДНИЯТ СЪЮЗ ЗА ЗАЩИТА НА ПРИРОДАТА И ПРИРОДНИТЕ РЕСУРСИ И НЕГОВАТА „ЧЕРВЕНА КНИГА“ (вместо послеслов) 140

*****
В тази книга не се разказва за предисторическите животни, чиито останки намираме днес във вкаменено състояние в земните пластове, каквито са например брахиозавърът, бронтозавърът, плезиозавърът, птеродактилът, диплодокът и много други, живели преди стотици милиони години и измрели, изчезнали напълно от лицето на Земята. Не става дума тук и за животните от предпоследната или ледникова епоха — пещерния лъв и пещерната мечка, саблезъбия тигър махайродус и други, с които нашият далечен прадед — пещерният човек, е трябвало да води непрестанна борба на живот и смърт. Повечето от тези негови съвременници са измрели напълно и само малък брой от тях са доживели до наши дни.

Тук се разказва за онези по-малко познати за нас животни, които са изчезнали през историческо време. Те са живели на Земята, тъй да се каже, в „наше време“, а други сега изживяват последните си дни — те са наши съвременници.

Но коя е причината за измирането на някои видове животни през историческо време? Причините са много, но несъмнено главната от тях е намесата на новия фактор в живота на Земята — културния човек. Неговата вековна дейност рязко е нарушила съществуващите от хилядолетия хармония и равновесие в природата и това въздействие е растяло непрестанно и успоредно с увеличаване на населението на Земята, както и с активкото дръзновено проникване на човека във все по-нови и нови области от повърхността на нашата планета. Особено пагубно се е отразило върху съществуващата в природата хармония изобретяването на огнестрелното оръжие, което дава възможност за масово унищожаване на животните. Да не говорим за онази безсмислена ловна страст у много хора, чрез която те се вмесват в сложните взаимоотношения между човека и природата. Да не говорим и за бракониерството. ..

Здраво книжно тяло, без забележки в текста. Незначителни забележки към кориците.

о1

Допълнителни снмики

Все още няма коментари...

Info! За съжаление само регистрираните потребители могат да публикуват коментари.Моля, влезте или се регистрирайте.