ТВ приемници с цифрова обработка на сигнала

  • 0 0
  • (Rated 0 Stars)
  •  25-8-2018
  •  197

ПРОДАДЕНА

Автор:Никола Тютюнджиев
Издателство:Техника
Страници:175
Корици:Меки
Година:2002
Броя:1
ISBN: Тегло (гр.): Формат: 210 / 275 Състояние: Добро
ТВ приемници с цифрова обработка на сигнала: Описание и ремонт. Никола Тютюнджиев

ПРЕДГОВОР
В последно време на пазара се появиха много нови модели ТВ приемници с отлични технически показатели. Макар че често биват назовавани цифрови телевизори, по същество това са аналогово-цифрови ТВ приемници с цифрова обработка на звуковите и видеосигналите и съставляват съществена част от т. нар. шесто поколение ТВ приемници. В аналогово-цифровите ТВ приемници няма съществени принципни и структурни промени в сравнение с произвежданите преди тях приемници. Но бурното развитие на цифровата техника, съпроводено с непрекъснато усъвършенстване на елементната база и разработката на нови методи за обработка на сигналите, даде възможност да се приложат нови схемни решения. Тези новости в телевизионните схеми доведоха до появата на повреди, твърде различни и нехарактерни за обикновените ТВ приемници. Търсенето- на причината за дадена повреда при цифровите схеми също е съвсем различно от това, използвано при чисто аналоговите блокове.

В аналоговата част на ТВ приемниците се срещат много повече повреди отколкото в цифровата част. Това се дължи на обстоятелството, че аналоговите блокове -захранващият блок, изходните стъпала на развивките за хоризонтално и вертикално отклонение, крайното стъпало на звука — работят в твърде натоварен режим и затова по-често се повреждат.

Сравнително малкият брой на закупените цифрови телевизори, както и тяхната висока надеждност при експлотация са причината за недостатъчната засега налична информация за повредите и начините за отстраняването им при това поколение телевизионни приемници. С тази книга се дава възможност на читателите да се запознаят с техническите характеристики на най-разпространените у нас цифрови телевизори, между които и българският цифров ТВ приемник PRINCE, да разберат как работят отделните стъпала в тях, как да откриват и отстраняват най-често срещаните повреди. В книгата са приложени блоковите схеми на разглежданите ТВ приемници, както и принципните електрически схеми на основните им блокове.

Книгата е предзначена за ТВ сервизни техници, но може да се използва и от учащите се в техникумите, както и от всички, които искат да се запознаят със схемните особености, принципа на работа и най-често срещаните повреди в телевизионните приемници с цифрова обработка на звуковите и видеосигналите.
Авторът

Здраво книжно тяло, без забележки в текста. Силно захабен външен вид.
Категория › Техническа лит.

Все още няма коментари...

Info! За съжаление само регистрираните потребители могат да публикуват коментари.Моля, влезте или се регистрирайте.