Пътуване в химията

  • 0 0
  • (Rated 0 Stars)
  •  20-8-2018
  •  198

ПРОДАДЕНА

Автор:Добри Лазаров, Иван Лилов
Издателство:Народна младеж
Страници:95
Корици:Меки
Година:1973
Броя:1
ISBN: Тегло (гр.): Формат: 225 / 285 Състояние: Добро
Пътуване в химията. Добри Лазаров, Иван Лилов
художник: Огнян Мирчев

ВЪВЕДЕНИЕ
Ако питате мен, и тази книга може без въведение. Така, както стотици други книги. Просто започва се с нещо и постепенно читателят разбира за какво става дума. Така дори е по-интересно. Но аз ще напиша въведение, за да сте наясно още от самото начало какво ви очаква. Ако ви харесва — започвайте да четете, ако не — вземете си книжка без въведение.

Тук се разправя за химията. Разбира се, не за «чудесата й»! Макар че всяка книга за химията разкрива някакви чудесни неща.

Има чудесни неща, които ни заобикалят и които човечеството познава от зората на своето съществование. Една по една разкрива човекът тайните на природата и тя се превръща за него от загадка в пръв помощник. За този наш свят, света, в който живеем, ще си поговорим най-напред. Но в този свят сме направили и ние чудесни неща. Неща, които ги няма в недрата на земята и в светлините на космоса, неща наши, човешки, родени в лабораториите. Ще прговорим и за тях.

Ако другите науки ви интересуват повече, отколкото химията, знайте, че в тази книга става дума и за много от тях. Не се учудвайте, химията не работи само за себе си.

Химиците успяха да синтезират и вече произвеждат индустриално изкуствени диаманти, а те са необходими на геолозите да откриват по-лесно подземните богатства. И на машино-строителите да обработват по-качествено и по-точно машинните детайли.

Ако химиците се трудят да създадат свръх-твърди метали и сплави, то е, за да могат хората, които строят кораби, самолети, автомобили и различни машини, да ги правят помощни и по-здрави.
Ракетоконструкторите не биха могли да се справят с хилядите трудности, които възникват при построяването на ракетите, ако химиците не бяха създали такива нови материали, които съчетават в себе си качества като огнеупорност, по-голяма якост и извънредно голяма лекота.

Стотиците видове пластмаси, чиито свойства химиците непрекъснато усъвършенствуват, служат еднакво добре на домакинята, спортиста, труженика на село, машиностроителя, космонавта, лекаря.

Биха ли могли лекарите да се борят успешно и да победят страшните някога болести като чума, холера, скарлатина и туберкулоза, ако химиците не ги «въоръжават» с такива мощни средства за борба, като пеницилин, стрептомицин и други антибиотици?

Благодарение пак на успехите на химията радиоинженерите можаха да създадат радиопредаватели с големината на хопче за риза, транзистори, перистори, химотрони и други.

Подобни примери могат да се дадат още много, но и тези са достатъчни, за да се убедите, че успехите на почти всички науки са свързани съвсем непосредствено с успехите на химията. Ето защо говори ли се за химия, не може да не се говори и за другите науки. Затова смятаме, че в тази книга ще намерят интересни неща и онези, които имат предпочитания към другите науки.

Само че има едно затруднение. За да разберете какво е написано в тази книга, не е до-статъчно да знаете българската азбука. Тя е написана на друга азбука. Затова най-напред трябва да се научите да я използувате. Това е...

Здраво книжно тяло, без забележки в текста. Захабен външен вид.
Категория › Химия

Все още няма коментари...

Info! За съжаление само регистрираните потребители могат да публикуват коментари.Моля, влезте или се регистрирайте.