Дивният свят на растенията

  • 0 0
  • (Rated 0 Stars)
  •  1-8-2018
  •  170

Автор:Д. Талалайова, Ст. Талалай
Издателство:Земиздат
Страници:197
Корици:Меки
Година:1978
Броя:1
ISBN: Тегло (гр.): Формат: 140 / 200 Състояние: Мн. Добро
Дивният свят на растенията / Д. Талалайова, Ст. Талалай

*******
Чували ли сте за храста на императора Шен-Нунг, за билките на Катерина Медичи, за тайнствените свойства на легендарната мандрагора, за корена на живота? Какво знаете за най-скъпото цвете в света — орхидеята, за нейната призрачна бяла сестра— мъченицата, за светещите гъби и кореместите палми, за тъпановото, колбасового и огненото дърво? А за най-вкусния, но смрадлив деликатес — дуриана?

Това са загадки на екзотичната флора, които разкрива книгата „Дивният свят на растенията“, — плод на пътуванията и изследователската дейност на полските ботаници Даниела и Станислав Талалайови из Западна и Източна Африка и из Европа. Читателят се запознава с необикновеното и интересното в растителния сзят, научава за дървета - чудовища, за водни гиганти и джуджета, за растения, които съжителству-ват с животни, за растения - хищници ... общо около 500 вида. Кратките очерци за необикновените растения съдържат научна характеристика, легенди, разказвани за тях, и други любопитни подробности. Шестнадесет раздела обединяват растенията по групи.
Panstwowe

Wudawníctwo Rolniczn I lesne 
Warszawa
1974

Ангелина Дичева — преводач 1978

с/о Jusautor, Sofia

**********
ПРЕДГОВОР
Мисълта да напишем книга за най-необикновените растения, които сме срещали и за които сме чували, възникна у нас още през 1950 r., когато едно издателство във Варшава ни възложи да разработим редица беседи за екзотични растения. Едва сега обаче успяхме да реализираме този замисъл. Почти четири години прекарахме в Западна Африка и можахме непосредствено да се сблъскаме с богатата флора на този континент. А случаят беше просто изключителен. Университетът в Кумаси (Гана), в който работихме, се намира в сърцето на джунглата. Това ни даде възможност да се възхищаваме на чудесни дървета и храсти, да наблюдаваме необикновени цветя и тропически плодове и дори да отглеждаме някои интересни растения. Освен местните в Африка могат да се срещнат и много растения, пренесени от други континенти.

Във връзка с изследванията върху лечебните растения, които провеждахме в университета, ние често излизахме на обиколки из района. По време на тези пътувания събирахме експонатни изучавахме живота в джунглата.

За да се запознаем основно с африканската флора, предприехме пътешествие до някои страни в Източна Африка — Кения, Уганда, Судан и Етиопия. По време на пребиваването ни в Кения взехме участие в научна експедиция в планината Абердаре, където видяхме гигантски дървета. Престоят ни в Тунис, в Сицилия и в Италия ни даде възможност да се запознаем с разно-образната флора на Средиземноморския басейн.

Възхитени от необикновената тропическа и субтропическа флора, решихме след завръщането си в родината да споделим своите чувства и впечатления с полския читател. Книгата ни има популярен характер, тъй като от екзотичните растения се интересуват не само ботаниците, а и любителите на растения и колекционерите. Акцентирахме на онези елементи, които според нас са най-интересни. По-голямата част от описаните растения произхождат от тропическата и субтропическата зона. Тук оригиналността на флората е най-подчертана. Растенията, плодовете и семената им са с най-необикновена форма, която не се среща у нас. Най-прекрасните цветя растат точно в тропическите райони. Това не означава, че сред флората на нашето отечество няма интересни растения. Но тъй като те вече са описани от полските ботаници, решихме да вземем под внимание само около петнадесет растения, които се срещат у нас, без да губят or блясъка си на фона на необикновената екзотична флора.

Даваме си сметка, че сред огромния брой необикновени видове сме пропуснали много растения, които може би според другите ботаници би трябвало да бъдат обект на нашето внимание. Въпросът с подбора е много труден и зависи до голяма степен от субективното виждане на наблюдателя. „Важни“ не винаги е равнозначно на понятието „необикновени“ или „интересни“, а точно тези елементи са канавата на този труд. Ние също така не даваме подробни описания на растенията, които заинтересуваният читател може да намери в други трудове по ботаника. Във връзка с тези принципи приехме доста произволна композиция на материала, като взехме под внимание преобладаващите характерни черти или употребата нададена група растения.

Поради оскъдната литература в нашата страна на тема тропическа флора ползувахме главно източници на други езици, както научни списания, така и монографични трудове. За да избегнем даването на остаряла и неактуална информация, използувахме не един, а обикновено няколко източника, като при това вземахме под внимание най-новите. Стараехме се да подберем най-подходящи е трудове за дадените случаи. Например, ако става дума за австралийската флора — австралийски, за американската — американски и т. н.

Като сравнява приведените в тази книга данни с данни в аналогични и други публикации, читателят може би ще установи различия, особено при определяне възрастта на най-старите растения или размерите на различни екземпляри. Това за съжаление не може да бъде избягнато. Трябва да си дадем сметка, че благодарение на прилагането на най-модерните изследователски методи през последните години някои данни,които се отнасят до тропическите растения, бяха променени. Все пак тези евентуални малки различия няма да изменят действителната картина за критичния читател.

Нашето желание е в този труд да покажем, че светът на растенията е пълен с чудеса и крие в себе си много тайни. Ако те заинтересуват читателя, нашата цел ще бъде постигната.
Варшава, февруари 1972 г.

Авторите

о1. Дивният свят на растенията
Все още няма коментари...

Info! За съжаление само регистрираните потребители могат да публикуват коментари.Моля, влезте или се регистрирайте.