Антична митология: Справочник

  • 0 0
  • (Rated 0 Stars)
  •  29-7-2018
  •  134

ПРОДАДЕНА

Автор:Георги Батаклиев
Издателство:Д-р Петър Берон
Страници:180
Корици:Меки
Година:1985
Броя:1
ISBN: Тегло (гр.): Формат: 140 / 200 Състояние: Мн. Добро
Антична митология. Справочник / Георги Батаклиев

....Всички големи музеи в Европа от Ермитажа в Ленинград до Прадо в Мадрид съхраняват статуи и картини на големи майстори на длетото и четката, ваяни и рисувани по митологически сюжети. Посетителят може да се наслаждава на фронтоните, фризовете и метопите на античните храмове и на съвършеното претворение на митологичните образи на античните скулптори Праксител, фидий, Лизип, Алкамен, на Микеланджело, на по-новите: Роден, Канова, Бернини, Торвалдсен, у нас — на митологическите фигури на Панагюрското златно съкровище. Митологическите сюжети оживяват в картините на великите художници Джорджоне, Кореджо, Рафаело, Рем-бранд, Рубенс и мн. др. Измежду често срещаните изпъкват Аполон и Дафна, Дедал и Икар, Прозерпина, Персей и Андромеда, Аврора, фаетон и др.

Античната митология е застъпена не по-малко и в музиката. Първата опера („драма с музика"), представена през 1594 г. във Флоренция, е „Дафна", с музика от Пери и текст от Ринучини. Последвалите представления са „Евридика" (1600 г.) от Качини, „Орфей" (1607 г.) и „Ариана" (1608 г.) от Монтеверди. По-късно Люли композира оперите „Прозерпина" (1680 г.) и „фаетон" (1681 г.), Гуно — композиторът на „фауст", голямата опера „филемон и Бавкида", Сен-Санс — „Прозерпина", Йохан Кристиан Бах — „Орфей и Евридика", Моцарт — „Аполон и Хиацинт", Рихард Щраус — „Дафна". Митът за Орфей и Евридика става сюжет на опери на Монтеверди, Луиджи Роси, Глук, Офенбах и на симфонични творби на Хайдн и Лист. Руският композитор и пианист А. Н. Скрябин отразява с музиката революционния подем в Русия в началото на XX в. Композицията му „Прометей, поема на огъня" (1911 г.) е „пророчество за световната социалистическа революция" (А. В.Луначарски).Нека споменем и единичния опит в българската музика — оперетата на Парашкев Хаджиев „Цар Мидас".

Познаването на античната митология спомага по-добре да бъдат разбирани произведенията не само на античните драматурзи, поети и писатели, не само произведенията на античното изкуство, но и голяма част от творбите на световната литература и изкуство от по-ново и най-ново време.

Транскрипцията на термините в справочника е съгласувана с постановките на сборника „Изговор и транскрипция на чуждите имена в българския език" (под съставителството на Л. Андрейчин и М. Въгленов, София, 1974, ДИ „Наука и изкуство"), по-специално със статиите на Г. Батаклиев: „Латински имена" (с, 245—-267); „Старогръцки имена" (с.268—289).

За удобство на читателя термините и имената, за които има самостоятелни статии в справочника, са написани с разредка.

Георги Батаклиев

Категория › Фолклор и митология

Все още няма коментари...

Info! За съжаление само регистрираните потребители могат да публикуват коментари.Моля, влезте или се регистрирайте.