Живот под микроскоп

  • 0 0
  • (Rated 0 Stars)
  •  3-7-2018
  •  78

Автор:Колектив
Издателство:Прес
Страници:63
Корици:Меки
Година:2007
Броя:1
ISBN: Тегло (гр.): 9789543 Формат: 205 / 285 Състояние: Мн. Добро
Живот под микроскоп. 

Предговор
Кариерата ми на учен изследовател премина в опити да разбера как се справя организмът с нашествията на по-прости форми на живот като бактерии, фунги, вируси. Знаем какво ще видим. Преди микроскопа, преди микробната теория на болестите хората мислели, че инфекциите се предизвикват от „миазми" (отровни изпарения), от отмъстителни действия на зли сили или от прищевки на боговете. В годините на чумата през Средните векове малцинствата са били избивани заради „отравяне на кладенци", а отделни жени са били изгаряни за магьосничество като вещици.

Благодарение на Антони ван Льовенхук хората за първи път видяха най-дребните живи същества в заобикалящия ги свят. Изследванията под микроскоп дадоха началото на науката бактериология. Роберт Кох успя да оцвети и види през лещата на микроскопа си бактерията, предизвикваща туберкулоза. Аз наскоро си купих елегантен месингов уред, изработен през 1882 г. от фирмата „Ернст Лайц" от град Вецлар, Германия. Годината 1882 е след публикуването на Произход на видовете от Чарлс Дарвин, но преди Роналд Рос да открие протозойния плазмодий, причинителя на маларията. С моя античен монокулярен микроскоп без проблеми може да се види маларийният плазмодий, но е слаб за наблюдаване на грипния вирус или човешкия имунодефицитен вирус (HIV), които са във фокуса на моята сегашна изследователска програма. Тези микроорганизми може да се наблюдават само с електронен микроскоп, която технология продължава да се усъвършенства и разширява познанието ни.

Днешният ми изследователски екип от XXI век използва голямо разнообразие от сложни уреди, за да анализира особеностите на реакцията на организма гостоприемник спрямо спецификата на вирусите. Оборудването ни варира от поточни цитометри, които разчитат на лазерни и компютърни технологии за охарактеризиране и диференциране на реагиращите популации лимфоцити, до топлинни циклотрони, които усилват молекулярните послания за анализ с помощта на генни технологии. Използваме уреди, които комбинират светлинна микроскопия и цифрови (дигитални) технологии за измерване на величината на клетъчния имунитет. Повечето наши опити в началото се извършват от млади учени и техници, изследващи клетъчните популации с традиционен светлинен микроскоп, който не се различава особено от моя ветеран от 1882 г.

Съвременната наука и прогресивната революция, които дадоха своя принос за сегашното състояние на човека, се развиват вече повече от 500 години.

Ван Льовенхук, чиито прости микроскопи можете да видите днес в музея Бьорхааве в Лайден, Холандия, е живял от 1632 до 1723 г. Първите велики академии -Лондонското кралско научно дружество и научният отдел на френската академия са основани съответно през 1660 и 1663 г. Микроскопът неизменно ни съпътства, откакто това световно изобретение осветли света на природата и така промени всекидневния ни живот и мислене. За тези от вас, които имат желанието да наблюдават и изучават, съществуват много възможности.
Професор Питър К. Дохърти, лауреат на Нобеловата награда за физиология и медицина за 1996 г., научен сътрудник на Кралското дружество.

Здраво книжно тяло, без забележки в текста. Незначително позахабена корица.

о1

Все още няма коментари...

Info! За съжаление само регистрираните потребители могат да публикуват коментари.Моля, влезте или се регистрирайте.