Немско-български фразеологичен речник

  • 0 0
  • (Rated 0 Stars)
  •  3-7-2018
  •  281

ПРОДАДЕНА

Автор:Жана Николова-Гълъбова, Константин Гълъбов
Издателство:Наука и изкуство
Страници:931
Корици:Твърди
Година:1958
Броя:1
ISBN: Тегло (гр.): Формат: 170 / 245 Състояние: Мн. Добро
Немско-български фразеологичен речник. Жана Николова-Гълъбова, Константин Гълъбов

Неизползван речник.

Peчниkът cъдържa 11 387 kлючoви думи и 53 264 cлoвocъчетания.

.......Избягнахме употребата на специални знаци като разни кръстчета, колички, котвички и лр., за да не усложняваме използуването на речника.

За кого е предназначен нашият речник?! За всички българи, които изучават немски език, но както се каза вече, и за преводача

от немски на български В него той ще намери съответствията между немските и българските начини на изказване, и то в техните варианти и стилови нюанси. Речникът ще бъде изпол-t зуван също от всички немци, които изучават български език и срещат трудности при овладя-

ването на българската фразеология. Изобщо взето, той ще бъде помагало при опита на всеки да премине от мъртвото слово към живата реч, от пасивното знание на езика към неговата устна и писмена употреба.

Макар да е плод на дългогодишен труд, сигурно и този речник има някои недостатъци, които сега ние още не виждаме, но които ще проличат при неговото използуване. Затова с благодарност ще приемем всяка уместна забележка и препоръка.

Предлагаме речника на българския читател с пожелание той да стане негов неотлъчен спътник при изучаването на немския език. И нека чрез чуждия език българинът се научи да разбира, обича и цени собствения си език, който, макар да се е развивал при много неблагоприятни условия, е успял да догони развитието на другите европейски езиии, включително и на немския, както се вижда това много добре и от нашия речник.

София, 1 септември 19.58 г.

Жана Николова-Гълъбова, Проф. д-р Константин Гълъбов

o2Все още няма коментари...

Info! За съжаление само регистрираните потребители могат да публикуват коментари.Моля, влезте или се регистрирайте.