Моите рецепти във вашия дом

  • 0 0
  • (Rated 0 Stars)
  •  4-6-2018
  •  121

ПРОДАДЕНА

Автор:Росица Генчева
Издателство:СамИздат
Страници:319
Корици:Меки
Година:1998
Броя:1
ISBN: Тегло (гр.): Формат: 140 / 200 Състояние: Добро
Моите рецепти във вашия дом: 1001 от "А" до "Я" / Росица Генчева

ПРЕДГОВОР
Приготвянето на храна е една от наи-древните човешки дейности, защото храненето е основен фактор за подцържанёто на здравето и силите на всеки човек С откриването на огъня преди много векове човекът започва да отхвърля суровите храни и опича, опърля или препича уловения дивеч и събраните корени и зеленчуци. По-изкусното приготвяне на храна се заражда в древен Китаи и после преминава през тогавашната Персия, през египетските дворци на фараоните и стига до гръцкия Акропол и римския Колизеум. Това развитие на старанието на човека да си приготвя все по-хубава, все по-вкусна и все по-раз-нообразна храна се превръща в едно истинско изкуство, наречено кулинарно -от латинската дума culina - кухня.

Българинът, мъж или жена, притежава вродено чувство за красота, за вкус, за аромат. Това е поради разнообразието на природата ни българска, наличето на хранителните продукти и ароматни растения.

Следейки развитието на специалистите в кулинарията през последните двадесет и пет години - професионалисти и аматьори, мога с радост да обявя, че един от най-комбинативните, най-фантазиращите и медицински образовен кулинар е госпожа Росица Генчева. Тя се занимава вече години наред с приготвяне на храна и опитът й всеки месец, всяка година е по-обогатен и по-разнообразен. Тя съставя комплексни менюта от предястия, супи, основни ястия до десерти и напитки в една обща свързаност и допълваща се технологична последователност, съответстваща на съвременните научни разбирания за хигиена на храненето.

Рецептите на Росица Генчева са точни, достатъчно конкретни и ясни в описанието си и най-важното: те са технологически достъпни и за неспециалиста и задоволяват най-взискателния кулинар. Резултатът от изпълнението на всяка рецепта на авторката е вкусна и ароматна супа, предизвикващо учудване у бързо желание за консумация топло или студено предястие, основно ястие с разнообразен вкус и в същото време със запазена естественост и аромат на вложените хранителни продукти.

А десертите на Генчева са по европейски беззахарни, по арабски разнообразни, по виенски фини и изискани и по френски фантазийни.

Като специалист-технолог аз оценявам по достойнство и предпочитаните технологични процеси от авторката на предлаганите ни рецепти - варене, задушаване и печене. Почти отсъства пърженето. 1/1 това говори много за осъзнатата сериозност на Генчева при съставянето на нейните рецепти. Защото тя. като медицински образован човек, е наясно какво е действието на пържените храни в целия храносмилателен апарат на човешкото тяло. Ето защо, наред с всички останали достойнства, нейните ястия са същевременно в голяма степен и универсално щадящи нашия организъм.

Опитайте ястията от рецептите на госпожа Росица Генчева и няма да съжалявате, а ще повторите и потретите и ще станете неин почитател. Защото такива вече станаха мнозина читатели на „Вестник за дома“. От конкурсите по кулинария в този вестник тя получи редица отличия и това е също още едно доказателство за нейното кулинарно умения, фантазия и сериозност.

На добър час, колежке Генчева, Ви желае Димитър Тодоров - инженер технолог по хранително-вкусова промишленост.

********
Авторката на тази уникална книга с кулинарни рецепти Росица Иванова Генчева е истински представител на зодията си Везни, знака на хармонията и красотата. Вълшебница в кухнята, чаровница в живота, професионалистка в работата си (рехабилитаторка е е Обединена районна болница в Кърджали), тя поднася на всички гастрономи в България второто издание на своя сборник с кулинарни рецепти няколко месеца след отпечатването на първото, разграбено буквално за дни.

С кулинария се занимава от дете - била на седем години, когато взела инициативата и спретнала лятна манджа за близките си, като откъснала от всички зеленчуци в градината на родното си село Болярино, Пловдивска област.

Сладкодумна, с артистичен нрав и широко сърце, тя не остава далеч и от обществения живот. През 1994 г. печели националния конкурс "Ястие за двама" на в. "Ние жените". Същата година става носител и на премия от в. "Всичко за всеки".

Щастлива за нея е и 1995 г. За втори път печели националния конкурс "Ястие за двама" на в. "Ние жените". Същата година получава грамота от "Данон", лично от генералния директор г-н Филип Кегелс, за доказано кулинарно майсторство. Фантастичните й ястия и десерти са оценени и от така обичания от българката "Вестник за дома", който й присъди голямата си награда в кулинарния конкурс "Златната тенджера" за 1995 г.

Всяка рецепта в тази книга е минала през вълшебните ръце на Росица, усъвършенствана или интерпретирана творчески. Не са малко и онези специалитети, подпечатани с нейното име - Росица - и сътворени открай докрай лично от нея.

А голямата амбиция на авторката е да издава книгата, докато има желаещи да я притежават, защото със своите 1001 рецепти в 31 раздела тя е наистина една кулинарна библия за съвременната българка.

Здраво книжно тяло, без забележки в текста. Позахабени корици!

бз.м

Категория › Готварски книги

Все още няма коментари...

Info! За съжаление само регистрираните потребители могат да публикуват коментари.Моля, влезте или се регистрирайте.