Комедиантите. Греъм Грийн

  • 0 0
  • (Rated 0 Stars)
  •  30-5-2018
  •  155

Автор:Греъм Грийн
Издателство:Колибри
Страници:350
Корици:Меки
Година:2006
Броя:1
ISBN:9789545294563 Тегло (гр.): Формат: 140 / 200 Състояние: Мн. Добро
Комедиантите. Греъм Грийн

Поредица "Модерна класика".

Цена 14,00 лв.

Драги Фриър,

Когато оглавяваше голямо издателство, аз бях един от най-верните ти автори и щом се оттегли от издателската дейност, разбрах подобно на мнозина други твои автори, че е дошло време да подиря друго прибежище. Това е първият ми роман, написан оттогава, и искам да ти го посветя като спомен за над тридесетгодишното ни сътрудничество — твърде студена дума, която не буди никаква представа нито за съветите, които си ми давал (без да очакваш, че ще бъдат приети), нито за моралната ти подкрепа (от каквато не подозираш колко се нуждаех), нито за приятелството ни, нито за всички онези чудесни години.

Няколко думи за героите в „Комедиантите”. Едва ли би могло да се очаква, че ще търся наказателна отговорност на самия себе си за клевета, но все пак ми се ще да изясня, че макар името на разказвача тук да е Браун, той в никакъв случай не е Грийн1. Мнозина читатели приемат — знам го от собствен опит, — че „ аз ” винаги е авторът. Така че са ме смятали и за убиец на приятел, и за ревнив любовник на жената на държавен служител, и за хазартен играч на рулетка. Не ми се ще да допълвам хамелеон-ския си образ с чертите на прелюбодеец, който слага рога на южноамерикански дипломат, при това вероятно е незаконороден, а и възпитаник на езуитски колеж. Някои може да кажат: Браун е католик, всеизвестно е, че и Грийн е католик... Често се забравя, че дори когато
*1 Brown - кафяв, green - зелен. - Б. пр.
действието се развива в Англия, повествованието става неправдоподобно, ако поне един от десетина или повече герои не е католик. Непознаването на статистическите данни понякога води до известна провинциалност в английския роман.

Но „аз“ не е единственият измислен персонаж в „Комедиантите“. Никой от останалите, като започнем от епизодични фигури от рода на английския шарже д ’афер и стигнем до главните герои, не е действителна личност. Външна черта, взета отнякъде, някоя особеност в говора, някоя забавна история — всичко това се вари в казана на подсъзнателното и в повечето случаи излиза оттам в такъв вид, че дори готвачът не може да го познае.

Само тази нещастна страна Хаити и режимът на доктор Дювалие не са измислени, дори не съм сгъстявал багрите, за да постигна драматичен ефект. Невъзможно е да се направи no-черен мракът на тази черна нощ. Сред тонтон макутите има и много по-зловещи от Конкасъор; възпрепятстваното погребение е взето от живота; не един Жозеф куца по улиците на Порт-о-Пренс, след като е минал през съответните мъчения; и макар никога да не съм срещал младия Филипо, в бившата лудница край Сан-то Доминго видях въстаници, които бяха храбри като него и като него не владееха военното изкуство. Откакто започнах да пиша тази книга, положението се промени само в Санто Доминго — стана по-зле.

Искрено твой Греъм Грийн

о1к
Категория › Чужда проза

Допълнителни снмики

Все още няма коментари...

Info! За съжаление само регистрираните потребители могат да публикуват коментари.Моля, влезте или се регистрирайте.