Плъхове в капан

  • 0 0
  • (Rated 0 Stars)
  •  4-5-2018
  •  185

Автор:Слав Бакалов
Издателство:Фама
Страници:198
Корици:Меки
Година:2008
Броя:1
ISBN:9789545972683 Тегло (гр.): Формат: 140 / 200 Състояние: Мн. Добро
Плъхове в капан. Слав Бакалов |Нова българска проза|.

Безспорно име в живописта и анимацията, Слав Бакалов е автор на над четирийсет самостоятелни изложби в България и чужбина. Режисьор е на повече от петдесет анимационни филма, за които е получил десетки международни награди, включително престижната Златна палма на фестивала в Кан през 1984 година. "Плъхове в капан" е третата му книга.
Романът "Плъхове в капан" започва със следното уточнение на автора: Тази книга е плод на болно въображение. Всичко в нея е измислено: хора и улици, събития и години. Дори държавата. Но тези, които са преживели "Лукановата зима", няма как да се объркат - държавата е България, градът - София, а времето - началото на тъй наречения "преход", който тук е описан в цялата му налудност.

Безработният сценарист Мартин Загорски наследява апартамент в стара софийска кооперация. Сред новите му съседи се срещат всевъзможни екземпляри - от запасен старшина, раздаващ правосъдие, до университетски професор, бивш сталинист, а сега демократ. Най-странното в сградата обаче са мазетата - там предприемчивите съседи са изградили Първи частен затвор - място, където държат под ключ най-често мутри, станали жертва на други мутри. Загорски получава предложение да стане пазач на смени в импровизирания затвор, предложение, на което не може да откаже. Така той влиза в една игра с трагична развръзка...
Слав Бакалов изобретява съвършената пародийна история на постсоциалистическата инициативност на лумпенизи-рания човек. Защо при толкова "първи частни" банки, болници, театри, училища да няма и Първи частен затвор? Брилянтна идея, която дава толкова възможности за повече или по-малко черен хумор.

Художник, режисьор на анимационни филми, писател - независимо от медията Слав Бакалов е творец, за когото пара-доксалността на живота никога не е била тайна, нито избягвана тема.

o1пВсе още няма коментари...

Info! За съжаление само регистрираните потребители могат да публикуват коментари.Моля, влезте или се регистрирайте.