Светът около мен

  • 0 0
  • (Rated 0 Stars)
  •  3-5-2018
  •  176

ПРОДАДЕНА

Автор:Марияна Фъркова
Издателство:Колибри
Страници:206
Корици:Меки
Година:2007
Броя:1
ISBN:9789545295645 Тегло (гр.): Формат: 130 / 200 Състояние: Мн. Добро
Светът около мен. Марияна Фъркова

Романът на Марияна Фъркова "Светът около мен" е изграден на принципа на пчелната пита - подобно на спечелилата "Гонкур" "Улица "Тъмните магазинчета" от Патрик Модиано. Авторката търпеливо запълва с живот и поезия кутийките, създавайки изповедно и камерно настроение с водения в първо лице разказ. Главната й героиня търси призванието си. търси любовта, търси опорите си на човешко същество сред угнетяващия бит на съвременна България. Залогът е голям, защото най-добрата й приятелка Светла е успешна художничка емигрантка в Испания. Писмата между тях разтърсват с прозренията за цената на направения житейски избор. Калейдоскопът от мечти на двете момичета се смесва с горчивите пейзажи на София, с мъжете, дъхащи на вино. които се появяват и изчезват в индианска нишка, отнасяйки прашеца от крилата на героинята, с цитати от книги и филми - за да усетим ненадейно, че сме попаднали в повествование от висока класа, с ранг на цялостна метафора за "света около нас". Има много основания да наречем именно "Светът около мец" "роман на прехода", защото изследва не черупката, а същността на изминалите двайсет години. Една ожулена до кръв душа. която продължава да живее и да ни учи на храброст; една уморена пчела, която ни разказва за просторите в човека - това е "Светът около мен".

ДЕЯН ЕНЕВ

Марияна Иванова Фъркова е автор е на стихосбирката "Бесилки в моя дом" (1 995) и на прозаичната книга "Моите петъци с Александър Геров" 
(1998). Съставител и редактор е на сборници, посветени на известни наши автори, между които Борис Делчев и неговия прочут "Дневник", на две книги за Иван Пейчев - "Далечна близост" и "Не чаках есента".

о1с

Все още няма коментари...

Info! За съжаление само регистрираните потребители могат да публикуват коментари.Моля, влезте или се регистрирайте.