Празник в Бояна

  • 0 0
  • (Rated 0 Stars)
  •  2-5-2018
  •  165

Автор:Стоян Загорчинов
Издателство:Унискорп
Страници:239
Корици:Меки
Година:2006
Броя:1
ISBN:9789543300587 Тегло (гр.): Формат: 145 / 205 Състояние: Мн. Добро
Празник в Бояна. Стоян Загорчинов

СТОЯН ЗАГОРЧИНОВ -един от основоположниците на българския исторически роман

Празник в Бояна е издаден през 1950 г. и преработен през 1966 г. Той е финалният творчески акт на дългогодишния интерес на Загорчинов към боянския стенопис, материализиран през 1943 г. в драмата "Ръка Илиева" и през 1948 г. в есето "Боянският майстор".

Празник в Бояна е посветен на безименния творец и възкресява творческата личност на ренесансовия художник, отхвърлил средновековния канон в изкуството. Литературоведите посочват особеното място на романа в българската белетристика: първият и може би най-сериозният опит в литературата ни да се изследва "самобитната душа на художника". Задачата на Загорчинов се усложнява от липсата на сведения за създателя на боянския стенопис. Все пак писателят е подтикнат от случайно откритие - надпис "Писа Илия" и "човекът идва зад името".

Стоян Загорчинов следва история на философията и филология в Женева и Нюшател, Швейцария, завършва история и френска филология в Софийския университет. Творчеството му е етап в развитието на българската историческа проза и жанра исторически роман. Загорчинов изследва българското Средновековие, като съчетава подхода на учения реставратор и художника откривател. Историческите му повести и романи показват оригинално историческо мислене и белетристичен талант в автентичното реконструиране на епохата.


През 1981 г. по мотиви от романа Празник в Бояна Захари Жандов създава филма "Боянският майстор".

о1п
Категория › Исторически романи

Все още няма коментари...

Info! За съжаление само регистрираните потребители могат да публикуват коментари.Моля, влезте или се регистрирайте.