Хамамът Балкания

  • 0 0
  • (Rated 0 Stars)
  •  1-5-2018
  •  203

ПРОДАДЕНА

Автор:Владислав Баяц
Издателство:Сиела
Страници:420
Корици:Меки
Година:2012
Броя:1
ISBN: Тегло (гр.): Формат: 130 / 200 Състояние: Мн. Добро
Хамамът Балкания: Роман и други истории. Владислав Баяц

Владислав Баяц е роден през 1954 година в Белград. Автор на стихосбирки, сборници с разкази и романите "Книга за бамбука", "Друидът от Синдидун", "Бягство от биографията", "Хамамът Балкания". Носител на две престижни японски награди за хайку поезия, награда "Стефан Пешич", награда на фондация "Бранко Чолич", награда "Златен бестселър". Носител на престижните литературни награди за 2008 г. за най-добър роман - международната "Балканика" и сръбската "Исидора Секулич".
Човешката съдба е като пясъчна буря - непрекъснато мени посоката си. Как съдбата на Мехмед паша Соколович е завихряла неговия живот? Как Байо Соколович, сърбин, изтръгнат от родното си място още в детството му става еничар, а след това най-мощният и най-дълго властвал велик везир на турската империя?

Действието на романа "Хамамът Балкания" се развива в два истори-ски периода - през XVI век и днес, както и на две географски пространства - в Мала Азия и в европейската част на османската импе-
рия. Авторът Владислав Баяц реконструира живота и образите на два от колосите на османското величие, по потекло православни християни, следвайки житейския им път през драматичните исторически събития на XVI век. Преминавайки през живота на главните герои, авторът разкрива конфликта между Изтока и Запада, исляма и християнството, родолюбието и предателството, войната и дипломацията, рушенето и изграждането, любовта и омразата.

о1х
Категория › Исторически романи

Все още няма коментари...

Info! За съжаление само регистрираните потребители могат да публикуват коментари.Моля, влезте или се регистрирайте.