Август без император

  • 0 0
  • (Rated 0 Stars)
  •  14-4-2018
  •  68

Автор:Кюдзо Кобаяши
Издателство:Партиздат
Страници:188
Корици:Меки
Година:1988
Броя:1
ISBN: Тегло (гр.): Формат: 130 / 200 Състояние: Мн. добро
Август без император. Кюдзо Кобаяши, превод от японски език - Биляна Станойлович. Серия "Политически романи". Нечетена книга.

„Август без император" е политически роман с детективски сюжет. Повествованието се опира върху действителна случка в съвременна Япония, без да е документално. Всички герои и събития са измислени, но реално възможни. Подтикът за написването на романа е бил опитът за преврат в Япония през 1961 година.

Авторът е един от най-добрите японски майстори в детек-тивния жанр, носител на много национални награди.

Това е актуален антивоенен роман. Кобаяши е разкрил невидимите могъщи сили, които се опитват да тласнат страната към открита диктатура на най-десните сили. Той си е послужил с метода на хипотетичността, създал е измислена ситуация и измислени герои, но картината, която е нарисувал, е убедителна.

Целият роман обхваща време от едно денонощие — времето, през което експресът „Сакура" лети с бясна скорост към Токио. Фашизираните военни не се спират пред нищо, в случай на неуспех техният самурайски план включва взривяването на влака, в който пътуват над петстотин мирни граждани. Върху тази сюжетна основа с много майсторство, динамика и психологизъм Кю-дзо Кобаяши е изградил своя политически роман.

---
КНИГА-ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ
Годината е 1960-а. Месеци наред вълна от многохилядни демонстрации залива цяла Япония под лозунги срещу новия американо-японски Договор за сигурност, който открива пътя за превъоръжаване на страната и въвличането й във военната стратегия на САЩ в Далечния изток. Въпреки масовите протести министър-председателят Нобуске Киши подписва на 19 януари във Вашингтон новия договор. Главна задача на демократичните сили в Япония става борбата срещу ратифицирането му.

Но правителството на Либерално демократическата партия успява да наложи ратификацията, като прибягва до процедурни машинации, а след това и до груба сила. В деня на гласуването всички депутати от опозицията, които се противопоставят на замисъла на управляващите среди, са отстранени от парламента с помощта на полицията. Продължаващите протестни акции, най-често с антиамериканска насоченост, принуждават Вашингтон да отмени заплануваното посещение на президента Айзенхауер в Япония. На 4, 15 и 22 юни общи политически стачки парализират страната, а на 23 юни кабинетът на Киши р принуден да подаде оставка. На власт идва правителството на Хаято Икеда, което полага усилия да намали градуса на вътрешнополитическото напрежение.

Междувременно се активизират крайнодесните и шовинистичните организации — те обявяват протестните прояви на демократичните сили за „настъпление на комунистическата опасност“. На 12 октомври по време на митинг пред очите на десетки милиони телевизионни зрители член на една профашистка групировка убива с.......

о1А


Категория › Чужда проза

Все още няма коментари...

Info! За съжаление само регистрираните потребители могат да публикуват коментари.Моля, влезте или се регистрирайте.