Демократичното образование

  • 0 0
  • (Rated 0 Stars)
  •  13-3-2018
  •  92

Автор:Яков Хехт
Издателство:Изток-Запад
Страници:320
Корици:Меки
Година:2013
Броя:1
ISBN: Тегло (гр.): Формат: 145 / 205 Състояние: Мн. Добро
Демократичното образование: Историята на едно начало. Яков Хехт

Възможно ли е децата да учат, без да ги принуждаваме?

Какво носи образователният минимум - полза или вреда?

Може ли училището да е част от реалния живот на общността?

Може ли училището да е творчески плод от труда, волята и решенията на уникалната местна общност - учители, родители и деца?

Необходими ли са специфични умения за живот в свобода?

Яков Хехт дава отговори на тези и много други въпроси от позицията на основател на първото Демократично училище в Израел; днес в страната има над 25 такива училища, тяхното разпространение се ползва с подкрепата на държавата, а международната мрежа от демократични училища по света се разраства.
"Понякога се чудя: дали това не е начинът, по който нормалните деца се превръщат в престъпници? Децата, които никой не вижда, чиито човешки качества никой не признава, изисквайки от тях да изпълняват задачи с цел образование, които им изглеждат далечни и лишени от смисъл, с които не могат да се справят? Колко от "лошите деца" в образователната система са всъщност печален продукт на собствените й изисквания?"

"Ако човек няма достъп до областите, в които може да твори, той ще се обърне към областите, в които да разрушава: аз унищожавам (творенията на другите) - затова съществувам. Този феномен е добре познат в образователната психология. Детето, което се чувства отхвърлено, ще се заеме с унищожение, за да се почувства "признато", да "демонстрира" способностите си да създава, да твори."

"Тестовете в училище са нещо като ритуал, който няма връзка с реална преценка на знанието. По мое мнение целта на ритуала е да се упражнява контрол над учениците и да бъдат вкарани в затвора, в който са самите учители."

о.1.Д.
Категория › Образование

Допълнителни снмики

Все още няма коментари...

Info! За съжаление само регистрираните потребители могат да публикуват коментари.Моля, влезте или се регистрирайте.