Зад решетките на варненския затвор

  • 0 0
  • (Rated 0 Stars)
  •  13-3-2018
  •  79

Автор:Георги К. Богданов
Издателство:Окръжна дирекция "Културно-историческо наследство"
Страници:80
Корици:Меки
Година:1984
Броя:1
ISBN: Тегло (гр.): Формат: 140 / 200 Състояние: Мн. Добро
Зад решетките на варненския затвор. Георги Богданов

ЗАТВОРЪТ — АД И ШКОЛА
Четири десетилетия изминаха от деня, в който Социалисти-ската революция, носена на плещите на героичната работническа класа, затвори последната страница на буржоазната история на България. Този ден с записан а нашата история с гласни червени букви — Девети септември. Той настъпи и се опази благодарение на ръководната роля на Българската комунистическа партия — стратегическа и делнична, теоретическа и организаторска. Партията беше във фабриките и сред моряците, в схлупените селски къщи и сред студентите от Търговката академия, в бойните групи, в партизанските редици. .. и в ЗАТВОРА.

Фашисткият затвор в ръцете на водещите последен бой на живот и смърт класи — буржоазната и работническата, изпълняваше различна роля. За управляващото малцинство затворът беше оръдие, страшилище и ад. За комунистическата партия затворът беше оръжие, чистилище и школа. Тази школа имаше всичките класове на новото училище — от първия до последния. Дълбоко погрешен за политическите затворници във Варненския затвор е изразът «лежал в затвора». В затвора партийните кадри израстваха, закаляваха, усвояваха партийната правда и подготвяха нейните сеячи. Повече от четири години авторът на тази книга Георги Богданов (Левака) е бил «ЗАД РЕШЕТКИТЕ НА ВАРНЕНСКИЯ ЗАТВОР».

Комунистът, революционерът, партийният ръководител, по-литзатворникът Георги Богданов беше длъжен да напише тази книга. Той не просто е преминал през затвора, той е бил частица от душата на. партията в затвора, учител и ученик на партийната школа, наречена затвор. Книгата е едно прозорче и огледало не толкова за личните преживявания на автора, отколкото за широко известната и малко позната фашистка институция — затворът. Богатата и съдържателна истина за него, бликаща от това документално изследване е нужна на чавдарчето, пионера, комсомолеца, комуниста, на всички нас.

Доц. к. ф. н. Ст. Киров, директор на ОД «Културно-историческо наследство» — Варна

---

СЪДЪРЖАНИЕ
ЗАТВОРЪТ — АД И ШКОЛА (Предговор от доц. к.ф.н. Ст, Киров /7 
ЗА КНИГАТА И ЗА НЕЙНИЯ АВТОР (Предговор от редактора) / 9
ЗАТВОР / 11
ПОЛИТИЧЕСКИ ЗАТВОРНИЦИ / 19 
КОЛЕКТИВ / 28
ОРГАНИЗАЦИИ НА БКП и БКМС / 32 
ВЗАИМНИ ОТНОШЕНИЯ / 37 
ПОЛИТИЧЕСКО ПОВЕДЕНИЕ / 40 
КОНСПИРАТИВНОСТ / 56 
ПРОСВЕТА / 58
ПЕСНИТЕ НА ПОЛИТЗАТВОРНИЦИ / 74 
дЕНЯТ НА ПОБЕДАТА ВЪВ ВАРНА / 76
Зад решетките на Варненския затвор

б.з.З.
Допълнителни снмики

Все още няма коментари...

Info! За съжаление само регистрираните потребители могат да публикуват коментари.Моля, влезте или се регистрирайте.