1000 събития, които формираха историята на света. Част 4

  • 0 0
  • (Rated 0 Stars)
  •  9-3-2018
  •  51

Автор:Колектив
Издателство:Санома блясък
Страници:103
Корици:Меки
Година:2011
Броя:1
ISBN:9789548186568 Тегло (гр.): Формат: 200 / 250 Състояние: Мн. добро
1000 събития, които формираха историята на света. Част 4: Модерен свят. National Geographic

Съдържание
Предговор I 6
Първа глава Дребният свят а  Праистория-400 г. сл.Хр.
Втора глава Средните векове вг  400-1500 г.
Трета глава Епохата на откритията по  1500-1700 г.
Четвърта глава Ерата на революциите ш  1700-1850 г.
Пета глава Ерата на империализма т  1850-1913
Шест глава Световните войни   1914-1945 г.
Седма глава Съвременната епоха 1946 НАСТОЯЩЕТО
Приложение 388

В IV част на „1000 събития..." са представени най-значимите открития, личности и исторически дати от Втората световна война до наши дни - новото разпределение на света, Студената война, краят на колониалната епоха.

Появява се телевизията, самолетът става рутинно превозно средство, изследва се Космосът и се осъзнава пагубното влияние на човешката дейност върху околната среда. След края на Студената война светът е по-сплотен и no-свързан от всякога чрез компютрите и световната мрежа. Глобализацията обещава край на борбата за надмощие, но скептиците я смятат за нова форма на империализъм. Създава се радикалното ислямистко движение „Ал Кайда".


10ОО СЪБИТИЯ НОВ ПОГЛЕД КЪМ ИСТОРИЯТА / Джаред Даймънд, носител на наградата „Пулицър", определя „1000 събития, които формираха историята на света" като „отговора за онези читатели, които се интересуват от общата картина, запълнена с избрани най-интересни подробности".

1000 кратки статии, илюстрирани с изумителни илюстрации и разкази на очевидци, помагат на читателя да прозре как и защо светът е претърпял точно такова развитие и такива промени. В поредицата се съдържа всичко, раждането на Буда, създаването на Питагорейската школа, изобретяването на хартията и стъклото, разгадаването на механизма на човешкото зрение, възходът на Ангкор Ват, картографската дейност на Меркатор, зараждането на театъра кабуки, коронацията на кралица Елизабет I, отмяната на крепостничеството от цар Александър II, битката при Гетисбърг, десантът в Нормандия, първият изпратен имейл. Някои събития са просто момент от историята, но с ефекта на доминото, така че оказват влияние върху бъдещите векове. Други представляват периоди на бедствия, преселения, възстановяване или война.

По думите на Джаред Даймънд, читателят трябва да „пие" книгата „на малки глътки, подобно на изискано вино..." А когато изпие всичко, вече ще има добра представа за голямата картина на историята. И може би най-важното - ще обикне историята и ще пожелае да чете още.

Здраво книжно тяло, без забележки в текста.

о.1.
Категория › История, археология

Все още няма коментари...

Info! За съжаление само регистрираните потребители могат да публикуват коментари.Моля, влезте или се регистрирайте.