Соленки, сладкиши, кремове

  • 0 0
  • (Rated 0 Stars)
  •  9-3-2018
  •  66

Автор:Добрина Велкова
Издателство:Земиздат
Страници:184
Корици:Меки
Година:1989
Броя:1
ISBN: Тегло (гр.): Формат: 140 / 200 Състояние: Мн. Добро
Соленки, сладкиши, кремове. Добрина Велкова (неиползвана книга).

ПРЕДГОВОР
Сладкарството е клон от готварското изкуство. Сладкишите са съставна част от всекидневното и особено от празничното и ритуалното меню. Те са неизбежен спътник на кафето, както и на сутрешни, следобедни и вечерни гости и събирания, на които не се поднася вечеря. Сладкарското изкуство изисква много творчество и опит. За да се направят вкусни сладкиши, се изисква истинско майсторство. Всички сме виждали торти, сладкиши, сладоледи и дребни сладки с такава форма и украса, която буди наслада и възхищение. Възможностите тук за индиви-дуална изява на вкус, фантазия, талант и красота са неограничени. От една необходимост, каквато са сладкишите за нашата трапеза, се стига до, едно забавление, едно хоби и една удовлетвореност от труда ни.

Кое ме накара да напиша тази книга?

От дълги години водя тетрадка, в която са събрани над 1000 рецепти, включително и лично мои или подобрени от мен. Това е опит от един цял живот.

Много мои близки и познати постоянно се обаждат за съвети и рецепти по сладкарство особено за празнични и ритуални случаи. Това ме накара да мисля, че към сладкарството се проявява голям интерес, че книга, посветена на това изкуствб, би представлявала интерес за много читатели.

Няколко пъти съм започвала подреждането на подобна кни-ка и съм се отказвала поради противоречия и съмнения от различен характер.

Заети сме в общественото производство и не разполагаме с много време. Но за сметка на това в магазините можем да намерим полуфабрикати, сладкиши и други, с които ни се спестява време.

И единият, и другият случай не бива да се абсолютизират. Стига да иска човек винаги може да намери време за такъв приятен удовлетворяващ труд, какъвто е сладкарството. Фабричните торти, сладкиши и бисквити могат да задоволят всекидневните нужди, но в никакъв случай напълно ритуалните и празничните. Със своята стандартност, серийност, липса на разнооб
разие те не предизвикват интерес. И после, съгласете се, че друго е удоволствието да поднесеш собственоръчно направен сладкиш, в който е вложено умението и сръчността на домакинята.

Първото съмнение отпада категорично.

Какво беше второто ми съмнение?

От време на време се появяваха „моди“ против захарта, маслото, тестените изделия, подкрепяни и от някои специалисти. След много крайности най-после технолозите по храненето са сигурни, че за здрави хора рационалното хранене се основава на разнообразната храна, включваща всички хранителни продукти в определени пропорции, без да се злоупотребява с количествата. Всъщност това твърдение се корени в здравите народни традиции на българина за умереност и хармоничност в храненото, за рационалност, която в последно време значително сб обогати с нарасналите ни възможности.

Такива са досегашните насоки и схващания в рационалното хранене. Днес в рамките на Националната програма за борба със социаднозначимите заболявания е поставен въпросът в перспектива да се постигне значително намаляване на консумацията на захар от населението до 50 г дневно, или 20 кг годишно на човек от населението. Препоръчва се и значително ^намаляване на консумацията на масло яйца и други високоенергийни хранителни продукти.

Предлаганите в книгата рецепти са с възможно средните и под средните количества за домашна кухня продукти Най-доб-бре е обаче да се намалят количеството и честотата на употребата на сладкиши.

В някои рецепти се използуват сурови яйца. Това носи известни рискове, но технологията е такава. Необходимо е яйцата да бъдат пресни, да се счупват поотделно и внимателно да се преглеждат.

Освен точното спазване на рецептите и технологията на приготвяне е нужен опит. За това не се отчайвайте в случаите, когато качеството на приготвения от вас сладкиш не е на „световно равнище“. Бъдете уверени, че при втория или третия път това ще стане.
От авторката

о.1.б.з.
Категория › Готварски книги

Все още няма коментари...

Info! За съжаление само регистрираните потребители могат да публикуват коментари.Моля, влезте или се регистрирайте.