Съвременна кухня: 3000 рецепти

  • 0 0
  • (Rated 0 Stars)
  •  8-3-2018
  •  115

ПРОДАДЕНА

Автор:Нацко Сотиров
Издателство:Техника
Страници:651
Корици:Твърди
Година:1959
Броя:1
ISBN: Тегло (гр.): Формат: 160/230/42 Състояние: Добро
Съвременна кухня (3000 рецепти). Нацко Сотиров

В книгата са разгледани основите на правилното хранене, общата технология на ястията и специалната технология и рецептура на повече от 3000 предястия, супи, варени, задушени, печени ястия и десерти от националната и чуждестранна кухня. Дадени са и начините за подреждане на масата и сервиране.

Книгата е предназначена за широк читателски кръг от начинаещи и напреднали домакини и готвачи, които ще могат да се запознацт с кулинарното изкуство и да го усъвършенствуват.

-----
ПРЕДГОВОР
Всестранното развитие на нашия народ след Девети септември 1944 год. постави много по-големи изисквания във всички области на нашия живот. Тези изисквания се пренесоха и върху храненето и върху нашата кухня. Те се засилват още повече сега във връзка с изпълнението на третия петгодишен план в съкратени срокове. В плана са набелязани и редица мероприятия, които ще осигурят изобилие на продукти и ще развият заведенията за обществено хранене с основна задача да облекчат труда на жената и домакинята и да задоволят всички нужди и вкусове на хранещите се в тях. Възможности за това има, тъй като с много малки изключения почти всички хранителни продукти се произвеждат у нас, и то в изобилие. От друга страна, непрекъснатото увеличаване на стокообмена с другите страни и особено със социалистическите, както и със страните от Близкия Изток, допринася за доставянето и на онази малка част от хранителните продукти, която не се произвежда у нас, а е необходима за попълване на асортимента.

Богатият асортимент на хранителни продукти дава възможност за разнообразяване на храната ни, което от своя страна допринася за обогатяването на нашата социалистическа кухня За още по-голямото разнообразяване на храната ни допринася и усвояването на все по-голям брой чуждестранни ястия. Някои от тях се видоизменят съобразно с характерния за нас вкус и аромат, а повечето се запазват напълно оригинални.

С развитието на общественото хранене не се ликвидира значението на домашната кухня, защото ако не всеки ден, то'поне веднъж в седмицата ще се готви по желание нещо домашно за консумиране от семейството или пък за гости. Смисълът и значението на домашната кухня не се загубват и от развитието на нашата хранителна промишленост, на която е поставена задача да приготви богат асортимент от кулинарни полуфабрикати за облекчаване труда на домакинята, чиято задача в този случай се свежда само до дообработване на полуфабрикатите в кулинарни произведения. 
За да могат да се задоволят нуждите на хранещите се в обществената и в домашната кухия, необходимо е нашите готвачи и домакини да станат майстори в кулинарното изкуство и да умеят да приготовляват разнообразни по вид и съдържание ястия с всичките необходими хранителни и вкусови качества. За тази цел трябва да се владеят до съвършенство правилната технология и многобройните подробности и тънкости в кулинарията, което до известна степен се допълва и от личните качества по отношение на вкуса и умението за украсяване.

Предлаганата книга има за цел, доколкото е възможно, да подпомогне начинаещите в кулинарията и същевременно да обогати познанията и умението на тези, които биха желали да постигнат повече от това, което знаят и могат. В книгата съм дал всичко онова, което съм научил в над 40-годишен опит в кухнята: начините за приготвяне на най-разнообразни кухненски произведения и рецепти както на наши национални и побългарени ястия, така и на голям брой оригинални чужди ястия.

Като се има предвид, че пиша за първи път, не е изключена възможността за някои пропуски и недостатъци. Ето защо всяка уместна и компетентна забележка ще приема с благодарност.

Главата «Основи на правилпото хранене» е написана от д-р Г. Шиш-ков, «Обща технология на ястията» от автора, д-р Г. Шишков и Н. Димитров, а «Машини и съоръжения» и «Оформяване на ястията» от Н. Димитров.

София, 1959 год.

АВТОРЪТ

Забележка*: Запазена книга, без подчертавания в текста, липсват 2 страници от съдържанието.

о.1.СКатегория › Готварски книги

Допълнителни снмики

Все още няма коментари...

Info! За съжаление само регистрираните потребители могат да публикуват коментари.Моля, влезте или се регистрирайте.