50 въпроса за... Ушите, носа и гърлото

  • 0 0
  • (Rated 0 Stars)
  •  8-3-2018
  •  80

Автор:Иван Ценев
Издателство:168 часа
Страници:64
Корици:Меки
Година:б.г.
Броя:1
ISBN: Тегло (гр.): Формат: 130 / 210 Състояние: Мн. добро
50 въпроса за... Ушите, носа и гърлото. Иван Ценев

"50 въпроса за... ", Книга № 6. от култовата поредица "Докторе кажи!"

Има ли спасение от сърбеж в ушите?
Сърбежът в ушите е твърде чест симптом и се характеризира с особено усещане, което предизвиква непреодолимо желание да се разчесва каналната кожа на външното ухо - действие, което временно успокоява това неприятно чувство.

Причината за сърбежа е непозната, но се предполага, че нервните окончания в момента на сърбежа са възбудени поради тъка-нен оток, който от разчесването намалява напрежението и се успокоява за определено време. Тези нервни окончания от анато-мична гледна точка са същите, които възприемат и чувството за болка. Сърбежът се проявява само при здрава кожа, но там, където настъпи нараняване например от разчесването, се появява болка. При сърбеж нервните окончания регистрират евентуалните промени в киселинното равновесие, промененото ос-мотично тъканно налягане, свърхнатрупването на млечна киселина или повишение на нивото на калиевите йони в каналната кожа. При сърбежа липсват видими морфологични изменения в епитела на каналната кожа - pruritus sine materia. Подобни натрупвания на продукти се наблюдават при хора с начални промени в кожата особено при по-възрастните, при такива, които работят в стресова ситуация или са емоционално лабилни, хи-перактивни и натоварени с негативни изживявания.

Предполага се, че сърбежът ангажира предимно жени в началото на менопаузата, и то особено такива, които са психично напрегнати. Друга особеност на сърбежа са преходност, пръсна-тост и пристъпност. Поради това някои автори приемат, че сърбежът е вариант на болката, но с ниска степен на изразеност. Установено е, че епидермисът - повърхностният слой, е мястото, където се генерира сърбежът. Патологичните изменения са минимални и най-често не се наблюдават с просто око, но са възможни и някои белези като разширени кръвоносни съдове с из-лив на плазма върху каналната кожа, която засъхва като жълтеникави корички.

Клиничната картина се типизира със сърбеж от различна интензивност, но винаги проявите му започват с усещане за променена....

ст.
Категория › Здраве

Все още няма коментари...

Info! За съжаление само регистрираните потребители могат да публикуват коментари.Моля, влезте или се регистрирайте.